Броят на заразените с новия коронавирус в света надхвърли 100 000, съобщи днес говорителят на Световната здравна организация Тарик Язаревич, цитиран от БТА. 

"В света има 101 827 потвърдени случая и са починали 3484 души в периода от 31 декември до 7 март", каза той. 

По думите му заразата може да бъде спряна с ясна политическа воля.

"Като предприемат мерки в областта на общественото здравеопазване, страните могат да забавят и да спрат разпространението на болестта и да спасят животи", каза той.

От СЗО препоръчаха всички държави да намират, тестват, изолират и лекуват всеки един случай и всички контактни. 

Facebook съобщи, че ще забрани рекламите на медицински маски, за да попречи да се правят пари от повишеното търсене на тази стока.

В България още няма потвърден случай на коронавирус.

След като броят на заразените с новия коронавирус по света надхвърли 100 000, Италия отбеляза най-големия брой жертви за ден - 49 и така общият на смъртните случаи в страната са вече близо 200.

Двама души са починали във Флорида, а общо 17 в Съединените щати, като властите признаха, че изпитват недостиг на тестове за новия коронавирус. 

По последни данни пробите на над 20 души на борда на круизен кораб, акостирал на брега на Калифорния, са дали положителен резултат. Сред пътниците е жена с онкологично заболяване, която ще пропусне ключова химиотерапия заради карантираната на кораба. 

Италия започна днес да набира пенсионирани лекари като част от спешните усилия в подкрепа на здравната система с 20 000 души допълнителен персонал. Мярката е сред няколкото, одобрени от правителството по време на продължила цяла нощ среща на кабинета в Рим.

Драстичен спад в броя на заразените отчитат в Китай, епидемията обаче има много отрицателен ефект върху икономиката на страната - износът е спаднал с над 17 процента, предадоха световните агецнии.

Расте броят и на установените случаи на коронавирус в Германия и те вече са 684. В Испания са регистрирани най-малко 441 случая на заразени. На картата на страните с установен случай се появи и Малта - 12-годишно момиче от италиански произход, което живее на островната държава. Момичето се е завърнало от Италия. В Исландия бе обявена вчера извънредна ситуация, след като бе установено, че двама души са заразени с коронавирус в самата страната. И двата случая не са свързани с пътуване на заразените в чужбина.  Страната има 43 потвърдени случая на зараза с новия вирус, като повечето хора са заразени след пътуване до Италия и Австрия. Колумбия и Перу потвърдиха, че коронавирусът е достигнал и тяхната територия.