От НСО са постъпили правилно. Може да не са спазили буквата на закона, но за българските условия са действали правилно.

Тази оценка дойде от премиера Бойко Борисов, който днес обикаля строежите на "Балкански поток" и магистрала "Хемус".

След като няколко протестиращи месицински сестри отказаха да напуснат сградата на парламента в бившия Партиен дом, а на сутринта някои излязоха на перваза на един от прозорците, се появиха остри коментари срещу действията на НСО в този случай. От самата служба за охрана отговориха, че на са получили никакво съдействие от МВР.

Борисов обаче направи уговорката, че има два отговора по темата. Първият бил, ако говори като президента Радев. Сградата на Народното събрание се охранява от НСО и значи той, президентът носи отговорност, бил този отговор.

Премиерът обаче никога не говорел така. След което продължи: "ето го и моя отговор"

"Моят отговор е, че ги познавам тези сестри, идва ли са при мен, исканията им са изпълнени, каза той. Медицинските сестри той определи като "приятни хора", с които се разделили много добре. Освен това правителството не просто дало 50 млн., а 500 млн. лв. повече за здравеопазване, по думите на Борисов.

Премиерът останал учуден от сцените, които се разиграха в Народното събрание.

"НСО правилно са постъпили. Буквата на закона е друга, начинът, по който трябва в една правова държава да се действа, е друг. Но това са български сестри, майки и съпруги, какво толкова, че там са преспали. Не е красиво да ги дърпат, да ги бутат", разясни мнението си Борисов.

След което мина на разсъждения "за тези, които използват" сестрите. Те действали "некрасиво". Правят партии, отиват при тях, изброи той без да назовава имена. (Най-активно подкрепящата протестът на палатковия лагер пред сградата на бившия партиен дом е Мая Манолова.) 

"За мен не е правилно", каза Борисов.

И добави: "Съжалявам, че тези, които най-много говорят за върховенство на закона, най-много го нарушават".

След което заключи за действията на НСО с елемент на предупреждение:

"По-добре така, отколкото да са влезли със сила да действат. Чест им прави. Ако обаче на мен някой се опита да ми прехвърли вината, имам първия отговор."

Борисов продължи и с оценката си за действията на сестрите.

"Ако пет човека излязат и застанат на един перваз...", започна той.

Стана ясно и че "в ГЕРБ има много луди", според квалификацията на премиера, които ако чуят, че той си подава оставката, ще се палят. Телефонът му бил пълен с такива заплахи.

"Знаете ли в ГЕРБ колко луди има. Искат да се качват и да се хвърлят, викат, искаме да се палиме, кажеш ли оставка, искаме да се палим, искаме да се хвърлим и ние от терасата. Има много екстремни хора, които ако ги подюриш, могат да правят големи глупости", каза още той.

След което мина към политическите си опоненти - "в една парламентарна държава има избори, ще спечелят, ще управляват, дотогава ние ще си посторим, за да може да си вземете заплатите, защото те ще охарчат фондовете, както винаги"

Мимоходом спомена, че израелският премиер Бенямин Нетаняху му се обадил, за да иска да правят видеоконферентна връзка с още държавни лидери, за да споделя Борисов опит как се предпазваме от коронавируса. Спомена и как сме били необозпокоявани от нелегална миграция. 

"Колко хора ще се зарадват в региона, ако не съм аз премиер", добави той.

След което изрази съжаление, че успехите в строителството на магистрали и т.н. не се виждали, а се виждали само "един перваз и няколко такива госпожи, които ходят, а всичко друго просто в далечината..."