Нападатели камикадзе се взривиха пред американското посолство в Тунис, ранявайки петима полицаи, един от които почина по-късно от раните си предадоха световните агенции.

Ранените включват четирима полицаи и един цивилен гражданин.

Двамата камикадзе са се приближили на мотоциклет до полицейски патрул уж за да потърсят информация и тогава задействали взривното устройство. Според АФП единият от тях се е опитал да влезе  през близкия вход на двора на посолството, но бил спрян.

#Tunisia: An explosion reported near the Embassy of the United States. https://t.co/Sgid9cCPTh

Полицията отцепи района.

Мястото на взрива. Източник Jуитър

Десетки хора станаха жертви на ислямистки нападения в Тунис, особено през 2015 г., когато бяха атакувания известният музей "Бардо" извън столицата и луксозен крайбрежен хотел.

Американското посолство, което се намира в жилищен квартал в северните покрайнини на Тунис, беше нападнато през 2012 г. от тълпи, разгневени от антимюсюлмански филм, произведен в САЩ, припомни АП. След падането на светската диктатура в Тунис през януари 2011 г. салафистите излязоха открито на обществената сцена.

Първите свидетелства

Експлозията е станала близо до главния портал на посолството, предаде Ройтерс. Репортер на агенцията е видял там обгорен и повреден мотоциклет и счупен полицейски автомобил сред останки от взрива. 

Вътрешното министерство е потвърдило пред нея, че двамата извършители на нападението са убити, a петима полицаи са ранени.

"Чухме много мощна експлозия... Видяхме останките на терориста да лежат на земята, след като той се приближи с мотор към полицаите", разказва пред Ройтерс Амира, съдържателка на близък магазин.

Посолството на САЩ предупредило в туитър хората да избягват района.