Ако природата е благосклонна, през пролетта може да има лек нощен воден режим, прогнозира кметът на Перник Станислав Владимиров пред бТВ. Той отчете много високи нива на приток на вода към язовир "Студена" през последните денонощия - средно над 3000 л/сек при потребление от около 250 л/сек. По думите му топлият февруари и обилните валежи помагат на града. 

В края на идната седмица ще започнат тестовете на водопровода от 13 км, който се строи по спешност от началото на февруари и целта е Перник да получава вода от Бели Искър през тръбата. Тежкият воден режим за перничани ще продължи дори водата да тръгне, тъй като капацитетът й е приблизително равен на настоящото потребление.

Водопроводът обаче щял да позволи по-бързо пълнене на "Студена" и ако всичко върви по план - не е изключено през лятото Перник вече да не е на воден режим, стана ясно още от думите на Владимиров.

Миньорският град е във воден режим от ноември 2019 г., след като  яз. "Студена" почти пресъхна, а през декември бе на ръба да влезе в т.нар. мъртъв обем. Къде и как е изчезнала водата все още не е ясно, но в ареста продължава да е бившият министър на околната среда и водите Нено Нинов.

Прокуратурата го обвинява в "безстопанственост" заради това, че е подписвал месечните разрешения за водоползване от язовира в количествата, предлагани от местното ВиК дружество. Разследването продължава.

 
Алтернативният водопровод от 13 км се строи от 1 февруари и обещанието бе той да е завършен до 45 дни.