Гаранция от 1 милион лева постанови днес Специализираният съд за сина на Васил Божков - Антон Божков.

Заседанието продължи над четири часа.

Божков-младши има срок от 10 дни да внесе парите.

Магистратите приеха, че не са налице достатъчно данни, че е извършил престъплението, в което го обвинява прокуратурата - пране на пари.

Антон Божков е обвиняем за пране на пари по поръчение на ОПГ с ръководтел баща му Васил Божков. Той бе задържан на 2 февруари с прокурорско постановление за 72 ч. Прокуратурата поиска постоянен арест.

Самият Васил Божков вече има общо 11 повдигнати обвинения, първоначално седем - като ръководител на ОПГ, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство и престъпление по служба, за търговия с влияние и за държане и отчуждаване на културни ценности плюс изнасилвания и убийства.

Вече има повдигнато обвинение и срещу жената на Васил Божков Елена Динева, тя е привлечена като част от организираната престъпна група на мъжа си.

В четвъртък Апелативният спецсъц отмени паричната гаранция от 1.5 млн. лв. и наложи постоянно задържане под стража на Динева.

Тя бе арестувана в съдебната зала след края на заседанието. Като преди това прокуратурата поиска съдът да наложи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", като преди това представи ново доказателство по делото.