Специализираната прокуратура иска от Спецсъда да постанови най-тежката мярка за неотклонение арест на Йоана Чолакова. Дамата излиза на много места като съдружник на Васил Божков, който, както е известно, е установен в ОАЕ.

Тя е бивш член на борда на директорите на бившия Холдинг "Пътища" заедно със самия Божков - "Нове холдинг".

Според краткото съобщение на прокуратурата й е повдигнато "обвинение за участие в организирана престъпна група с ръководител Васил Божков".

Делото ще се разгледа късно днес.

Също днес се очаква спецсъдът да се занимае с мярката за неотклонение на Антон Божков - син на Васил Божков, който бе приобщен към ОПГ на баща си с обвинение за пране на пари (между другото, с подобна "схема" е и синът на Ветко Арабаджиев, б.р.). Божков-младши бе привикан на "Г.М.Димитров", а по-късно и задържан от прокурор за 72 часа.

Като част от семейната престъпна група в ареста е и съпругата Елена Динева. Срещу нея в четвъртък бяха довнесени допълнителни доказателства, конкретно - свидетелски показания на Цветомир Найденов, бивш съдружник на Божков в хазарта. Така, въпреки че първата инстанция я бе пуснала под забележителната гаранция от 1,5 млн. лв., втората я вкара в ареста.

На различни етапи и с различни мерки за неотклонение са и други съдружници на Божков и държавни служители от Комисията по хазарта, за които се смята, че са го покровителствали.

Ето и съобщението на прокуратурата:

"Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искане за задържане под стража на сина на Васил Божков, обвинен за пране на пари по поръчение на ръководената от В. Божков ОПГ. В съда е внесено и искане за определяне на най-тежката мярка за неотклонение на друго лице  за участие в ръководената от Божков група - неговата мярка ще се гледа от друг съдебен състав.

Очаква се съдът да насрочи часовете за начало на заседанията по мерките за неотклонение."