Германия да използва икономическите си връзки с Русия като средство за натиск, за да я принуди да спре офанзивата си в северната сирийска провинция Идлиб. Това предлага министърката на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер в интервю за RTL/n-tv, цитирано от Ройтерс.

Сирийските правителствени войски, подпомагани от руска авиация, водят ожесточени боеве с опозиционни въоръжени групировки, подпомагани от турски сили, за да върнат под властта на Дамаск този последен анклав на съпротива срещу президента Башар Асад. Сраженията подгониха над 1 милион бежанци от провинцията.

Германия има широки търговски връзки с Русия и вече е използвала санкции по повод украинския конфликт, за да покаже на Русия, че тя не може да си позволи всичко, каза Крамп-Каренбауер.

"И това сега е въпросът, който трябва да бъде повдигнат, що се отнася до Сирия",  каза Крамп-Каренбауер, отбелязвайки, че Германия трябва да покаже на Русия, че "знаем много добре какво прави тя в Сирия".

Канцлерката Ангела Меркел се опитва да убеди руския президент Владимир Путин в Северна Сирия да бъдат създадени зони за сигурност за цивилното население, каза още Крамп-Каренбауер.

Германски и други европейски сили могат да охраняват тези зони, каза министърката.

Според нея обаче най-реалистичният сценарий би бил зона за сигурност, за която да отговарят ООН и Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа.