Стратегическият опит на България е много важен за Европа, тук срещаме не само приятел, но и истински европеец в лицето на Бойко Борисов. Имахме ползотворни разговори за страгетическия подход за миграцията и как да работим с Турция.

Това заяви лидерката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на съвместното изявление с премиера Борисов, който бе домакин, и другия гост - председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. И той на свой ред благодари на страната ни и на Борисов за посрещането и ползотворните разговори (случили се ден след срещата на министър-председателя с турския президент Реджеп Ердоган и посещението на двамата евролидери в Гърция и на границата с Турция - б.р.). 

 
Мишел декларира пред Борисов, че България има пълна подкрепа и ще й бъде оказвана всякаква помощ на фона на предизвикателствата в региона. 

"Установихме за пореден път, че страните от ЕС трябва да действаме заедно, за да бъдем ефективни в международните отношения. Срещата днес ни помогна по-добре да разберем общите президвикателства, пред които сме изправени", каза още председателят на Европейския съвет, който, както анонсира Борисов, тази вечер остава в София. 

Изявлението бе гарнирано, разбира се, с поздравления за националния празник на България и благодарности за получените мартеници. На деня акцентира и самият Борисов:

"Благодаря им, че на днешния ден, националния празник, дойдоха да споделят този празник, закичиха ръцете си с мартеници. Продължаваме с цялата си воля да се борим за добросъседство, рабирателство, мирно с предизвикателствата в нашия регион. Убедени сме, че само така можем да решим и мигрантската криза, и не само нея. Проявяваме воля и търпение и искаме да живеем в мир в региона. България е за пример". 

Така завърши изявлението домакинът.

А ето и как се разви денят за министър-председателя и гостите му. 

Борисов се ядоса на медии преди да посрещне евролидерите

"Съжалявате ли, че няма мигранти?! Мога да докарам"!

С тези думи Борисов се обърна към репортер от бТВ на граничния пункт "Кап. Петко Войвода", където посрещна председателката на ЕК и Мишел. Повод за яда му бе настоятелен въпрос на репортера, зададен няколко пъти, какво ще стане, ако миграционният натиск се премести от границата на Гърция към нашата граница с Турция. 

Преди да се ядоса, премиерът обяви, че България настоява за добри отношения със съседите си и за мъдра политика и дипломация.

Малко по-късно Борисов посрещна гостите си от ЕС и ги качи в джипа си. Продължи традицията с живото предаване от премиерския автомобил, преди тримата да се качат на хеликоптер, за да летят над българо-турската и българо-гръцката граница и да видят оградата по браздата, какъвто бе първоначалният анонс за събитието. След това ще има изявления на летището в София. 

В джипа министър-председателят говори пред Мишел и Фон дер Лайен за новата тол система, която функционира от 1 март (с леки прекъсвания - б.р.), за магистрала "Марица" и въобще строежа на инфраструктура у нас, за договора с "Газпром" за по-ниска цена на газа, анонсиран тази сутрин, за терминала за втечнен газ в Александруполис. Гостите общо взето мълчаливо се возиха по пътя към хеликоптерите, а на слизане от джипа признаха Борисов за отличен шофьор. 

Следващото живо включване с европейските гости бе от борда на хеликоптера. Там Борисов разказа на председателката на ЕС и председателя на Европейския съвет за южната граница на България и оградата срещу миграционния натиск, която е изградена по нея. Разказа им дори как премиерът на Унгария Виктор Орбан като дошъл се зачудил как така на Борисов оградата е по-голяма от неговата, а пък никой не му се сърди. Борисов си замълчал. Обясни и как страната ни сама е инвестирала в съоръжението, как е оборудвано то и как ще трябва да се лети 2 часа, ако гостите искат да видят цялата граница - чак от Черно море. 

Борисов ще говори с фон дер Лайен и Мишел за актуалната обстановка във връзка с мигрантския натиск и събитията в Сирия. Премиерът ще ги запознае и с резултатите от срещата си с турския президент Реджеп Ердоган, която се проведе снощи в Анкара.

"В този контекст в хода на разговора ще бъдат дискутирани и необходимите действия, които да успокоят ситуацията в региона и да допринесат за сигурността и стабилността.", казват от преслужбата на правителството. 
 
Видео от джипа на Борисов с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел преди полета над границата с хеликоптер: