Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

20 артилерийски салюта на она на националния химп на България ознаменуваха 142-ата годишнина от Освобождението на България на днешния 3 март. По случай националния празник по традиция пред Паметника на Незнайния воин в София се състоя тържествена церемония по издигане на националното знаме. На ритуала присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, представители на ръководния състав на Министерството на отбраната и българският патриарх Неофит.

Посланикът на САЩ Херо Мустафа и други дипломати също бяха на церемонията по издигане на националния флаг пред Паметника на Незнайния воин в София.

Тържествата в София започнаха с панихида в храм-паметника „Свети Александър Невски", отслужена от главата на Българската православна църква. 

"Особено дълбоко почитаме в този паметен ден онези, които за извоюването на тази свобода са пожертвали и най-скъпото, собствения си живот.  За всички братски православни воини, дошли тук от близо и далеч, както и за българските опълченци, заложили живота си, за да бъдем днес ние свободни. Честит и благословен празник! Бог да пази България!", каза патриарх Неофит.

За първи път 3-ти март се отбелязва през 1880 година като ден на „Възшествието на престола на император Александър II и заключението на Санстефанския мирен договор“. Като ден на Освобождението на България 3-ти март е честван за първи път през 1888-а. 

Кулминацията на честванията ще е тази вечер на площад „Народно събрание“, където ще бъде тържествената заря-проверка. 

Заради заповедта за отмяна на всички мероприятия на закрито заради коронавируса Националният военноисторически музей отмени всички събития, които се провеждат там.

Президентът също отмени държавния прием по случай националния ни празник. 

 Тържества имаше и в цялата страна. 

Мотошествие за 3 март в Бургас.

 

Коментари

Не разбрах!

Какво празнуват тези? Рожденния ден на Руския император! Капитулацията на османските войски пред Руската империя когато са окупирани земите ни 1878 г? Или капитулацията на болшевишка Русия пред Германия, Царство България и Османските войски 1918 г?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.