Над 40% намаление на цената на природния газ от Русия - договорът за нова формула за изчисление на цените е подписан от "Газпром" тази сутрин. Това съобщиха премиерът Бойко Борисов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и ръководството на "Булгаргаз" в Министерския съвет. Премиерът направи анонс за новината още вчера, преди за замине за Турция. 

По думите му преговорите са се водили в продължение на 7 месеца и е постигнато най-голямото намаление в сравнение с останалите страни от ЕС.

"През това време трябваше да търпим изказвания на некомпетентни хора, които не правят разлика между търговски преговори и политически такива", заяви Борисов (вероятво визирайки и думи на президента Румен Радев, че правителството не прави достатъчно по темата след разговорите между Радев и Путин, където е била поставена темата - б.р.)

Премиерът обяви, че вижда символика в това, че от "Газпром" са изпратили подписан договора именно на националния празник 3 март. Благодари на Руската федерация. 

Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно - от 5 август  2019, съобщи шефът на "Булгаргаз". Прилагането на новата цена със задна дата ще доведе до разлики в доставните цени до 29 февруари 2020 г. Тези разлики да бъдат възстановени на клиентите на "Булгаргаз" - за това ще настоява държавната компания, като за целта ще поиска от КЕВР да одобри въпросните нови цени от август м.г. до влизането в сила на новия договор с "Газпром" от 1 март. По първоначални изчисления след това по силата на новия договор ще бъдат възстановени 150 млн. лв. с ДДС на клиентите на "Булгаргаз". Това щяло да стане до 1 месец след решение на КЕВР.

Теменужка Петкова обясни, че договорката с "Газпром" е постигната благодарение и на Европейската комисия (възможността за предоговаряне на цените всъщност е заради споразумение между ЕК и "Газпром" по арбитражно дело, загубено от руската страна, заради цените, на които доставяше газ за част от европейските страни - б.р.) Тя добави, че във формулата за определяне на цената на газа от Русия оттук нататък освен петролната компонента, се включва и борсавата цена на европейския газ на европейските борси.