Българският министър-председател Бойко Борисов не успя днес в посредническата си мисия в Анкара, която имаше за цел да събере Гърция, Турция и лидерите на ЕС на среща на високо равнище в София за предотвратяване на нова бежанска криза в Европа. Той обаче получи уверенията, на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, че страната му ще спазва ангажимента си да не позволява миграционен натиск над България.

На пресконференция след работна вечеря с Ердоган Борисов призна, че събеседникът му не желае да седне на една маса с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, след като последният обяви твърда позиция спрямо решението на Анкара да отвори границите си към Европа за близо 4-те милиона бежанци и мигранти на нейна територия. Ердоган обвини гръцките сили за сигурност, че днес да убили двама от мигрантите, които искали да преминат на тяхна територия и ранили тежко трети. Атина отхвърли обвиненията като "фалшива новина".  

Ердоган повтори отдавна известните си обвинения към ЕС в двойни стандарти и неспазване на поетите ангажименти към Турция оп мигрантския въпрос. ЕС винаги досега е отхвърлял тези обвинения като неоснователни. Той финансира с 6 милиарда евро издръжката на бежанците на турска територия от 2016 до 2018 г.

Междувременно говорителят на правителството на Гърция Стелиос Пецас заяви, че не е произведен нито един изстрел от гръцките гранични сили срещу лица, опитващи се да проникнат в страната нелегално, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Противното твърдение е равносилно на голяма и умишлена дезинформация: Фалшива новина", написа в Туитър Пецас.

Малко преди това говорителят определи и като фалшива новина видеозапис, за който се твърдеше, че показва сирийски мигрант, убит от гръцките военни, допълва Франс прес.

"Положих много усилия да направим тристранна среща в по-голям формат...Може би щяхме да се справим, защото винаги съм разчитал на мъдростта на колегите", каза Борисов. "Пък и тогава получихме информацията за убити мигранти. Някои мои колеги не се сдържат да си пускат в мрежите становища", добави той, без да споменава имена.

Вчера Мицотакис обяви в Туитър, че страната му няма да допусне незаконни влизания на гръцка територия от Турция. Ердоган го обвинява в нарушаване на Женевската конвенция за бежанците.

"В същото време президентът (Ердоган) беше готов да дойде в петък в София, но пък нежеланието му да седне на една маса с колегата Мицотакис охлади моето желание да проведем тази среща", продължи Борисов.

"Благодаря на президента Ердоган, че прие поканата, но и той ме разбра, че пък не мога без гръцкия колега да (я) проведа...Ще работим много за добросъседство и разбирателство, ще работим много да спасим тези жени и деца, които стоят по границата", каза Борисов. "И се надявам тези, които са далече от този регион, когато се изказват, да видят първо ние изпълнили ли сме си нашите условия, нашите задължения и какво искаме от ответната страна".

Българският премиер добави, че поканата му към Ердоган остава и че рано или късно среща между ЕС и Турция на високо равнище трябва да се състои. Той отбеляза, че "не всички виждат огромната хуманитарна опасност, която се задава".

 

 

Борисов приветствам предстоящите преговори между Ердоган и руския президент Владимир Путин, насрочени за четвъртък в Москва, където те ще търсят решение на конфликта в северната сирийска провинция Идлиб, прогонил от домовете им над 1 милион бежанци.

Той благодари на Ердоган, че страната му спазва споразумението си за ограничаване на незаконната миграция с ЕС що се отнася за българо-турската граница. По думите му този ангажимент е бил препотвърден.

"За съжаление, европейските страни още не могат да осмислят товара, който пое Турция от девет години - над 4 милиона бежанци", каза Ердоган.

Той обвини ЕС в двоен стандарт към Турция по отношение на бежанците и заяви, че страната му е похарчила за тях 40 милиарда евро, докато досега ЕС им е отпуснал 6 милиарда евро.

"Ние тези пари вече не ги искаме", каза Ердоган. "Никой няма право да се подиграва с достойнството на Турция".

Ердоган обвини съседна Гърция, че нарушава международни конвенции за бежанците като затваря границите си за тях.

"Тези хора по свободна воля напускат нашата страна", каза той.

"Искам да изразя задоволството ми от здравомислещата позиция на България под ръководството на ... Бойко Борисов", подчерта Ердоган. 

Той заяви, че тази позиция трябва да бъде пример за всички страни в ЕС.

Ердоган поздрави българите с утрешния им национален празник - освобождението от османско владичество.