Китайската компания "Хуавей" (Huawei) продължава успешно да избягва голяма част от отрицателните ефекти на американските санкции. Техногигантът успешно е продал над 50 хил. базови станции за 5G лед без американски части в тях, съобщи Тим Данкс, вицепрезидент на компанията.

В последните две години САЩ постоянно затягат санкциите около китайската компания, с тезата, че тя е контролирана от правителството на комунистически Китай. Последната мярка е забраната "Хуавей" да прави какъвто и да е бизнес с редица компании, които доставят компоненти за 5G станции. Тази мярка идва, след като месеци наред САЩ се опитваха да убедят съюзниците си в Европа да не ползват услугите на "Хуавей" - безуспешно.

Само в последното тримесечие на 2019 г. обаче 8% от базовите станции, които китайците са продали, са с неамерикански части. Общо за миналата година "Хуавей" е пласирала 600 000 станции за пето поколение мрежи по цял свят. 

От "Хуавей" искат в някакъв момент да се върнат към използването на американски технологии, обяснява Данкс, но затова ще трябва облекчаване на санкциите.

Самите американски производители на чипове също смятат, че забраните са контрапродуктивни. Според тях загубените приходи ще намалят парите, които могат да влагат в изследователска и развойна дейност и шанса им да са конкурентни на китайците в бъдеще.