Имуществените декларации на нововстъпилите в длъжност кметове, зам.-кметове и общински съветници във всички 265 общини след местите избори от есента на 2019 г. вече са онлайн, съобщиха от КПКОНПИ, която събира документите. В базата данни са и документите за имущество и интереси на представители на местната власт, напуснали постовете си. 

Общият брой лица, подали встъпителни декларации като новоизбрани е 5116. Точно 374 души, или 1/13 от общия брой лица, за които на това основание е възникнало задължение за подаване на декларации за имущество интереси, не са подали такива декларации или са закъснели да изпълнят задължението си. Те подлежат на глоба - от 1000 до 3000 лв., а ако декларация изобщо не бъде подадена, законът предвижда проверка за установяване на незаконно придобито имущество. 

Справка показва, например, че сред неподалите декларация след излизане от длъжност е например бившата кметица на столичния райнон "Младост" Десислава Иванчева, която е подсъдима за подкуп и делото тече в съда. 

Покрай изборите в различни общини се появиха нови за политиката лица.

Новите в София

Едно от най-интересните нови лица в Столичния общински съвет безспорно е независимият Борис Бонев. Както е известно, Бонев получи и четвъртия резултат на кметския вот. От неговата декларация става ясно, че кара автомобил "Опел", закупен на негово име през 2016 година срещу 21 000 лева. Бонев има и два банкови влога - в евро и в лева. Единият е за 29 600 евро (57 892 лева) и един за 13 700 лева. Не е декларирал имоти. Обявил е участието си във Фондация "Спаси София", както и 50% дял в "Меропс" ООД. Там Бонев е съдружник до м.г.

Дружеството е регистрирано в Стара Загора и се занимава със селско стопанство, като през септември миналата година - тоест преди изборите - Бонев продава дяловете си на майка си Михаела Михайлова. 

Борислав Игнатов, който пък се нареди трети по резултат на вота за кмет, а сега е зам.-председател на СОС, е описал дяловете си в три дружества: "Бигнатов студио Ню Йорк" ЕООД и "Сън Ленд Би" ЕООД, от които държи 100%, и "Би Ес Си Ню Йорк" с дял от 50 на сто.

В имуществената си декларация Игнатов е описал ателие във Варна от 30 кв.м., придобито през 1998 г. срещу 3 059 285 неденоминирани лева (деноминацията на лева е през 1999 г. - б.р. Тогава всеки нов лев се обменя срещу 1000 стари). Във Варна Игнатов, който е родом от града, има и 33% идеална част от апартамент от 112 квадрата. Частта е придобита миналата година, като явно е наследство, тъй като цената за придобиване е 0 лева. През 2018 г. общинарят на "Демократична България" е придобил и 50 на сто от парцел в София. Земята е 730 кв. м и е струвала на Игнатов 301 840 лева.

Зам.-председателят на СОС има и два заема - един към банка и един към частно лице - варненския бизнесмен Георги Бонин. Заемът към "Райфайзен" е за 254 800 лева, а към Бонин - 196 000 лева.

Дружества, ресторанти

Сред областните градове след местните избори с нов кмет осъмна Благоевград - Румен Томов. Той бе подкрепен от БСП, вече има проблем с поста си - по сигнал на предшественика му от ГЕРБ Атанас Камбитов. Административният съд в Благоевград вече реши, че правомощията на Томов трябва да бъдат прекратени заради това, че в едномесечен срок не е излязъл от търговски дружества, в които има участие. Кметът обжалва решението пред Върховния административен съд, а делото е насрочено за 11 март. 

В имуществената си декларация и тази за интереси Румен Томов е обявил, че към датата на избора си е бил управител в три дружества - "Тан" ООД, "Алма Ем" ООД и "Изгрев 365 ООД. Декрларирал е и ЕТ "Румен Томов-Алма-Ем". Бизнесменът, вече политик, не е придобивал ново имущество от 2007 г., става ясно от документите му. Всичките му недвижимости са в Благоевградско, има налични 41 000 лв., няма обявени банкови влогове. Нито заеми. 

А самият Камбитов - в декларацията си за напускане на поста - не е обявил нищо.

С нов кмет е и Перник - Станислав Владимиров, но в неговата декларация за встъпване няма изненади и декларациите му са публични, тъй като преди това беше депутат от БСП. През 2019 г. не е придобивал ново имущество, а иначе продължава да изплаща потребителски кредит от 20 000 лв. и лизинг за кола от 2017 г - на обща стойност 17 000 лв. 

Новият кмет на Русе Пенчо Милков, който също преди това бе народен представител от левицата, също не е декларирал нови придобивки. 

С нов кмет осъмна и Банско. Курортът от години е медийно интересен и заради плановете за нов кабинков лифт, презастрояването и идеите дори за нови писти. Към днешна дата с обвинение за ски концесията с "Юлен" в курорта е бившият министър на околната среда и водите Нено Димов.

Иван Кадев влиза във властта в Банско с няколко имота и ниви, както и с банкови депозити. Декларирал е съвместно със съпругата си апартамент в Банско, придобит през 2013 г., както и гараж от 2009-а. Декларирал е на името на жена си и ресторант от 148 квадрата, както и парцел от 1545 квадрата, от който тя има 1/4. И ресторантът, и парцелът са придобити през 2013 г. Към нито един имот не е приложена цена на придобиване, което вероятно идва да каже, че са наследствени. Кадев има и част от ниви, придобивани пак назад във времето. Новият може да се похвали и с два влога на негово име и с още два на името на съпругата му. Те са за общо 121 000 лева.

Кметът на Ямбол Валентин Ревански  - бизнесменът, който успя да победи и ГЕРБ, и БСП в областния град, декларира стотина имота,, които притежава заедно със съпругата си. Повечето имоти са в Странджа, както и в Ямбол, но има такива и във Велинград, напривмер. Става дума за къщи, парцели и т.н. Семейството харесва автомобили "Мерцедес", става ясно още от декларацията. Държи и спестявания от около 700 000 лв. Към момента на втръпването си в длъжност кметът е обявил участие в 20-ина юридически лица, от които вече трябва да е излязъл, защото по закон градоначалниците нямат право да са в управата на търговски дружества.  

Някои интересни общинари в страната

Екзотичният общински съветник в Бургас Бенчо Бенчев нашумя най-вече покрай обвиненията срещу него за оказвана "логистика" за Димитър Желязков, по-известен като Митьо Очите в Турция и с "дарителството" си за БСП. Сега Бенчев пак е в местния парламент и е все така крупен земеделски собственик. Според декларацията му той притежава 1/2 идеална част от 148 ниви в землището на община Карнобат, придобивани от 2015-а до 2019-а включително. Притежава и два парцела в Бургас, както и къща. Тя е с разгърната застроена площ от близо 970 квадрата и е придобита преди 7 години за над половин милион лева (561 787 лева).

Декларирал е и дялове в 13 дружества и кредитна карта за 20 000 лева. Бенчев има да си взима и пари, които е давал на заем на частни лице. Става въпрос за отново крупна сума - 541 113 лева. 

Двама общински съветници от ВМРО - единият в Пловдив, а другият в близката община Марица, нашумяха в последните дни покрай акциите на прокуратурата в областта. Единият е Стефан Послийски, който бе задържан за 24 часа в края на миналата седмица. Той е съветник в града под тепетата и при влизането си в общинския съвет декларира участие в 3 фирми: "Ви Си Партньори", Кит Корп и "Евроконсулт строй", като последното е ЕООД. Обявил е и автомобил от 2011 г. - на съпругата си, както и по 1 дка нива и лозя в село Първенец в Родопите. 

Вторият съветник, за когото пловдивски медии писаха, че е бил обект на интерес от прокуратурата и МВР - Георги Какалов от Марица, е подал декларациите си за имущество и интереси със закъснение. Тоест ще бъде глобен.

Той е обявил в последствие придобиването, заедно с жена си, на два имота през 2019 г.  - офис в Марица и апартамент в Пловдив. Жилището от 67 кв м. е купено за около 92 000 лв., става ясно от декларацията. В последните 2 години семейството е придобило и 3 ниви в села на територията на общините Марица, Асеновград и Брезово. В графата за обявяване на площта на нивите в декари фигурират числа като 22 317, 2100, 817 - но по всяка вероятност става въпрос за обявени квадратни метри. Общата стойност на тези придобивки е около 8000 лв.

Какво декларират бивши кметове?

Доскорошният градоначалник на Пловдив - Иван Тотев, е обявил 12 800 лв. налични, а 50 000 лв. са на влог. Бившият кмет на Русе - Пламен Стоилов от Русе 29 900 лв. на влог, няколко имоти от годините преди да заеме поста и Мерцедес от 2019 г. за 34 000 лв. 

Бившата кметица на Перник Вяра Церовска и съпругът й Стефан са собственици на Ауди А4 за 72 150 лв., Мини купър за 3 912 лв. и Фолксваген пасат за почти 20 000 лв. И трите автомобила са придобити в кметския й мандат. Тогава са декларирани и половината от парцел в Германия за 700 кв. м. на стойност 84 375 лв – на името на Стефан. Двамата притежават офис 60 кв. м. в Перник, а отреди мандата на Церовска и 64 декара земеделски земи и гори. Семейството е декларирало 220 000 лв. влогове в страната и чужбина, но е налице и кредит – 59 000 лв. лизинг за Ауди-то. Съпругът има дялове в две медицински фирми – „Урология” ООД – Перник и „С.С.В – Медика” – Брезник.

Два автомобила (Фолксваген и Мерцедес) за близо 50 000 лв. декларира и бившият кмет на Ямбол Георги Славов. Те са купени през 2017 г. Той и съпругата му Катя са купили през същата година и апартамент от 113 кв. м. в Ямбол за около 102 000 лв. Славов е декларилал 20 000 лв. (налични) и 52 340 (влог). Съпругата му има 60 000 лв. заем към физическо лице. Тя притежава всичките дялове в дружеството "Текрис", половината в „Баланс консулт” и 4.4% от „Агроивнест Тунджа”.