Великобритания и ЕС ще започнат днес преговори за новите си партньорски отношения след "Брекзит", т.е. от 2021 година, но двете страни вече имат разногласия за мащаба и областите на търговското си сътрудничество, пише днес в анализ Ройтерс, цитирана от БТА.

Великобритания твърди, че иска обикновено споразумение за свободна търговия, каквито ЕС има с Канада и Япония, което би означавало значително повече търговски търкания, отколкото има сега между най-големия в света търговски блок и петата по големина световна икономика.

Европейският преговарящ по "Брекзит" Мишел Барние каза, че няма да има споразумение без предварителни стабилни гаранции за честна конкуренция с "еднакви правила на играта".

Ето аргументите на ЕС за нежеланието на блока да договори обикновено търговско споразумение с Великобритания.

Близост

За разлика от Япония, Канада, Чили, Южна Корея или Мексико, които са на хиляди километри от границите на ЕС, Великобритания е непосредствен съсед на блока и затова способността й да влияе на високо ценения вътрешен пазар на континента е значително по-голяма.

"Обединеното кралство казва, че иска да е като с Канада. Проблемът обаче е, че Обединеното кралство не е Канада", каза Барние.

Обемите на търговия

За разлика от по-отдалечените страни ЕС твърди, че Великобритания ще бъде неговият трети по-големина търговски партньор, когато на 31 декември приключи сегашният преходен период, през който Великобритания все още е обвързана с европейските закони и регулации.

Вносът на ЕС от Великобритания през 2018 година възлиза на 197 милиарда евро, докато общият внос от Канада, Япония и Южна Корея е бил на стойност 125 милиарда евро според Европейската комисия.

Историческа интеграция

ЕС подчертава "икономическата взаимосвързаност" с Великобритания, която от 31 януари вече не е член на блока след близо половин век. Това прави ситуацията напълно различна в сравнение с други страни на други континенти.

"ЕС не е затвор - можеш да напуснеш, но има много различни последици за много различни хора", каза в Европейския парламент Барние.

Сингапур на Темза

По тази причина ЕС настоява за сериозни гаранции от Великобритания за честна конкуренция след 2021 година, особено като се имат предвид заявените от Лондон амбиции да се откаже от европейските правила за всичко - от околна среда до труд и конкуренция, държавна помощ и данъци.

ЕС се страхува, че един голям икономически силен съсед може да приеме дъмпингови практики и бързо да се превърне в "Сингапур на Темза", който ще подбива пазара на блока.

Чрез следене отблизо на т. нар. правила за произход ЕС иска да гарантира, че стоките, които внася от Обединеното кралство без мита и квоти, не са просто по-евтини продукти от други места по света, които са сглобени във Великобритания.

Какво ще стане, ако няма сделка до края на 2020 година?

Барние каза, че ЕС няма да се стреми към споразумение "на всяка цена", но Евросъюзът изглежда иска да задържи Великобритания по-близо в бъдеще, отколко премиерът Борис Джонсън казва, че желае.

Ако страните не успеят да постигнат споразумение или се договорят за удължаване на преходния период, те автоматично ще прилагат търговските правила на Световната търговска организация, което ще включва мита, квоти и купища документация.