Малко повече от 24 часа след официалния старт на работа на тол системата, се оказа, че тази сутрин тя (временно) не работи. Причината - ъпдейт на системата. Това се разбра от думите на Георги Терзийски от Агенция "Пътна инфраструкрура" пред БНТ. Националната телевизия съобщи за проблем с купуването на маршрутни карти за тежкотоварните автомобили. На ГКПП "Кулата" се е образувала опашка.

"В момента се ъпдейтва цялата система, осигурили сме възможност да пропуснем превозните средства на граница и мобилните екипи на контрола във вътрешността на страната, така че шофьорите да купуват маршрутни карти от нашите търговски канали", заяви Терзийски. 

Ъпдейтът е започнал в 6 ч сутринта, а причината за него била, че са се появили много въпроси до контактния център, свързани с начина на закупуване на маршрутните карти.

"В контактния ни център ние сме осигурили 24-часова възможност всеки потребител да зададе своя въпрос. Ъпдейтът се налага от това, че вчера се появиха въпроси за по-разбираемото закупуване на маршрутни карти. За да стане по-достъпно за шофьорите, се наложи да ъпдейтваме системата за времето за закупуване на една маршрутна карта", уточни Терзийски.

И призова потребителите за търпение -  системата щяла да стане по-удобна за тях:

"Системата е много динамична и в своето функциониране създава въпроси. С превозвачите сме в постоянен контакт".

Пред бТВ пък Олег Асенов от пътната агенция обясни, че от АПИ през нощта открили неща за оправяне в системата, очаквали ъпдейтът да стане по-бързо, но "понякога в техническите системи стават по-бавно тези процеси".

Заради неразбориите около въвеждането на тол системата от 1 март, предишната седмица на среща между превозвачите и премиера Бойко Борисов в Министерския съвет се разбра, че ще има нещо като "гратисен период" до 27 март, в който да се изчистят проблемните моменти с осигуряването на достъп за превозвачите до различните опции за плащане на тол такса.

 
А докато от АПИ обясняваха за ъпдейта на системата, Нова тв съобщи, че жители на плевенски села излизат на протест срещу нея. Причината - гражданите са недоволни от разположението на камерите, засичащи автомобилите в населените места. Опасенията им са, че  ще бъдат снимани и глобявани за липса на винетки. И се заканват да блокират важни пътни отсечки - Плевен-Русе край с. Гривица и Плевен-Ловеч край Брестовец.

 „Жителите на 8 населени места не желаят да има винетка до тях. Искаме яснота. Хората се информират по социалните мрежи и по камерите, които са сложени точно на табелата за Брестовец. Те смятат, че устройствата снимат за винетка и ще получат актове. Лошото е, че камерата е сложена точно на табелата, а хората, които искат да стигнат до имотите си, трябва задължително да минат под нея”, обясни Радослав Иванов, председател на Сдружението на българските общини.

Даниел Йорданов от Националното тол управление потвърди, че има камера, разположена в рамка над село Брестовец.

„Тя е разположена в населено място, поради което снимките, които се генерират от нея, няма да бъдат използвани за издаване на електронни фишове”, обясни той, цитиран от Нова. 

Областният управител на Плевен Мирослав Петров обясни, че към този момент няма  постъпки за изключване на пътя от републиканската мрежа.

„Това става с решение на общинския съвет”, уточни Петров.

Повече от 2 часа и половина след блокирането на системата заради ъпдейта, от АПИ съобщиха, че тя "вече функционира нормално".

Шофьорите на тежкотоварни камиони, които влизат в България, могат да купят маршрутни карти за таксуване на база изминато разстояние от граничните контролно-пропускателни пунктове – на гише или на терминали за самообслужване. Служители на Националното тол управление са обучени да оказват съдействие на потребителите, за да изберат най-подходящия маршрут, пише в съобщението - В случай че все пак пропуснат, мобилните екипи на тол контрола са готови да насочат шофьорите към най-близките места по протежението на пътната мрежа, от където могат да купят маршрутна карта.

По-късно през деня Терзийски и Асенов ще обобщят резултата от първия ден работа (в прекъсвания) на тол системата пред медиите.

БСП поиска оставките на Аврамова и Нанков

С думите "днес имаме провал с тол системата", зам.-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Свиленски, поиска оставката на политическото ръководство на министерството на регионалното развитие. По думите му гражданите трябва да знаят кой е отговорен за хаоса с тол системата.

"В нормална държава щяха да са си подали оставките зам.-министъра на регионалното развитие и министъра на регионалното развитие, но понеже сме такава държава, в която нормалните правила не важат, отговорността трябва да се носи единствено от министър-председателя. Ние насочваме вниманието на българските граждани от кого да търсят отговорност - министър-председателя на България - Бойко Борисов", заяви Свиленски.