"Реал" (Мадрид) победи "Барселона" с 2:0 в зрелищно "Ел класико" на "Сантяго Бернабеу". И си върна първото място в Ла Лига с 56 точки, а каталунците останаха втори с 55 след 26 кръга (12 до края).

Винисиус вкара след рикошет в Жерар Пике в 71-ата минута, а в добавеното време Мариано удвои.

Двубоят бе зрелищен откъм надиграване, атаки и голови ситуации, премина на много високо темпо - наистина класика.

Двата гранда размениха по едно полувреме - през първото Барса имаше превес, пропиля поне четири отлични ситуации пред Тибо Куртоа. След почивката "Реал" наложи волята си, а гостите на моменти едва излизаха от полето си.

Много активен беше левият фланг на "Реал", от който атакуваха Винисиус и Марсело. Преди почивката в няколко ситуации обаче не стигаше последният пас или удар при акции на бразилеца.

Постепенно гостите напипаха ритъм и подложиха на напрежение Куртоа. В средата на полувремето Антоан Гризман не уцели рамката от точката на дузпата. В 33-тата Артур беше изведен отляво, но не успя да преодолее белгиеца, докоснал топката.

Пет минути по-късно и Меси се провали пред стража на "лос меренгес", озовал се на чиста позиция с пас на Серхио Бускетс. На "Реал" помогна и бърза реакция на Варан, попречил на аржентинеца.

След почивката "белите" стабилизираха играта си в средата на терена и още повече усилиха фланговете. Те заредиха атака след атака, а пресата им често се оказваше непосилна за гостите при изнасянето на топката.

В 56-ата Марк-Андре Тер Стеген с мъка изби техничен удар на Иско. Малко след това испанският национал не можеше да повярва, че не е открил резултата - защитник спря топката на голлинията след негов изстрел с глава.

Голът на Мариано за 2:0.

Карим Бензема също имаше възможост.

В 69-ата минута - при една от редките си опасни акции след антракта, Барса бе близо до 1:0. Новото попълнение Мартин Брайтвайт нямаше късмет сам срещу Куртоа, след като малко преди това се появи на терена.

В ответната атака Тони Кроос подкани Винисиус да тръгне по фланга, подаде му и "Реал" поведе. Лео Меси и компания опитаха да отвърнат, но този път бяха парирани. Защитата на "лос меренгес" до голяма степен обезличи №10.

В самия край - този път от десния фланг, Мариано направи успеха на "белите" още по-сладък.