Изкуственият интелект трябва да поставя хората на първо място, да се фокусира върху околната среда на човечеството, техният дом - планетата Земя. Да има "аргоритмично-етична" основа на базата на прозрачност, отговорност, надеждност, сигурност и поверителност, съобщи БиБиСи.

Това са базовите принципи на предложение за етични правила от страна на... Ватиканът. И вече са подкрепени на принципно ниво от Microsoft и IBM, две ключови технологични компании, които несъмнено ще са свързани с развитието на изкуствения интелект.

В "Римски призи за AI етиката" е документът, в който Светия престол на Римокатолическата църква поставя основи на евентуален списък с правила, които да разработят техногигантите.

Очаква се и други корпорации да се включат в инициативата. Как обаче тези правила ще бъдат прилагани и дали ще бъдат програмирани в ИИ, подобно на фантастичните Закони на роботиката на Азимов, не е ясно. Законите на американския фантаст бяха прости и кратки, макар в писаниета си той да подчертава, че това е достъпното им обяснение за лаиците, а зад тях всъщност се крият сложни алгоритми. А именно:

  1. Роботът не може да навреди на човешко същество или чрез бездействие да причини вреда на човешко същество.
  2. Роботът трябва да се подчинява на заповедите, получени от човешки същества, освен когато тези заповеди влизат в противоречие с Първия закон.
  3. Роботът трябва да защитава съществуването си, освен когато това влиза в противоречие с Първия и с Втория закон.

Позицията на католическата църква е необичайна спрямо традиционно негативната или поне подозрителна позиция, която има обичайно към най-новите технологии.