"Какво значение има кой ще яхне коня, ако конят е стар и болен, на места дори куц, а някъде дори няма кон, има само кандидат-ездач. Аз с този кон съм израснал, възпитавал съм децата си как да го хранят, поят и галят. Той може да изведе страната на ново ниво". 

С тази метафора настоящият зам.-председател на БСП Кирил Добрев, който е сред водещите по номинации за прекия избор на лидер на партията, насрочен за 26 април, описа пред бТВ предизборната ситуация. Добрев засега твърди, че участва само в номинациите, а дали ще се впусне в самия избор на председател ще обяви между 15 и 20 март. 

Социалистът  не нападна директно настоящата председателка на партията Корнелия Нинова, чийто заместник е и която със сигурност ще се бори за нов мандат. 

"С г-жа Нинова сме другари, а аз съм човек, който е стоял зад нея и всичките й непопулярни решения (...) Г-жа Нинова няма повод да се страхува от мен. Дори съм я спасявал от самата нея. Тя може да бъде спокойна".

С усмивка обаче заяви, че случващото се в рамките на организацията на прекия избор - например инструкциите партийните организации по места да издигат само по един кандидат-председател, вероятно са резултат на "недоглеждане" и "непознаване на партията". 

Въпросните инструкции към местните партийни ядки - номинациите за лидер да се гласуват преди да бъдат представени на "Позитано" 20 и да се изпраща по едно име - са на изборната комисия на БСП, предложена от ръководството.. Контролната комисия на БСП е на друго мнение. Спорът е дали първите инструкции не противоречат на устава и защо трябва да се гласуват номинации на партийни конференции, при положение, че изборът на лидер този път ще е пряк - с гласуване от всички членове на партията. Друг казус е, че колко са те - до момента не е ясно. А в правилата за пряк избор е записано, че той е валиден, ако до урните отидат поне 50% от членовете.

Добрев заяви, че повечето кандидатури за председател на БСП дават по-широк спектър, повече идеи, дава възможност на нови хора да предлагат решения. Добрият политик е този, който събира, а не който разделя, декларира социалистът и изрази тревога, че БСП отива на вътрешнопартиен вот "съсредоточена в технологията, а не в политиките и посланията".

"Не разбирам как няколко месеца на "Позитано" 20 могат да заличат 5 години в Сорбоната. Апаратната зараза явно е силна", заяви зам.-председателят на БСП, макар да не посочи името, заради които дава този пример на начина на действие на партийната централа. 

"Днес стоя зад това партията да се модернизира, кампанията да е насочена навън, да покажем как можем да се справим с ГЕРБ", заяви Добрев. А на въпрос за изявление на Нинова пред пленума на БСП миналата седмица, че "няма договорка" между нея и заместника й, последният добави: 

Каква договорка? Имаме кампания. Ние всички в БСП трябва да имаме една договорка - как печелим изборите и какво правим след това. Ние сме един екип, това са безумни изявления. Ние сме другари. Изборът минава и после? (...)

Въпросът тук е във фините настройки. Тази алтернатива, която БСП дава, да не би случайно да плаши, защото нещата все не се получават на избори. Ние повтаряме "Бойко, иди си", като някакви шамани. Каква е алтернативата? Имаме програма, добре. Но хората питат после - кои са ви министрите, кои са ви партньорите... Няма отговори - добре, ще почакате още малко, докато ги имаме.

Председател трябва да е този, който има отговорите.

Добрев заяви, че не е важен председателят, а целта и това да се създаде екип, който води партията напред. Не е важно и кой колко номинации има, а и през 2015 г. Добрев имал повече такива от Нинова, но председател е тя. 

Попитан за обавената от главния прокурор Иван Гешев проверка на приватизацията (нещо, което направи и предишният главен прокурор Сотир Цацаров преди 2 години и досега не е ясно защо това се налага отново - б.р.), Кирил Добрев декларира одобрение: 

"Всичко, което излезе, няма да има юридическа стойност. Но това беше една бандитска приватизация, България беше индустриална страна, после изчезнаха цели професии, хората искат да чуят кои са тези, които нарязаха предприятията на скрап". 

На въпрос за приватизацията на Пловдивския панаир, за която депутати от ГЕРБ отново сезираха главния прокурор (както направиха и при предишния такъв - б.р.), Добрев заяви, че тези въпроси са по-скоро към тогавашните министри и зам.-министри на икономиката и приватизатора. Без да посочва имена. Те обаче са ясни - другарите Румен Овчаров, Нинова, която бе негов заместник в министерството, и Георги Гергов - социалистът собственик на Панаира. 

Добрев заяви, че не знае за тази сделка - не е бил фактор в политиката тогава, най-много да е бил мъничък, дребен, прохождащ народен представител. И тъй като се появи с мартеница с изображение на "гневно пиле" (от анимацията Angy Birds - б.р.), добави: "Колко малко пиле каква голяма пирамида сваля"..