Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг осъди въздушните удари на Сирия и Русия в провинция Идлиб и призова за деескалация след смъртта на 33 турски военни, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Той призова "сирийския режим и руския му съюзник" да "спрат офанзивата си, да спазват международното право и да подкрепят усилията на ООН за мирно уреждане" на конфликта, съобщи говорителка на Столтенберг.

Най-малко 33 турски войници бяха убити вчера в Идлиб при въздушни удари, които Турция приписа на сирийските сили. Анкара нанесе ответни удари по позиции на армията на Башар Асад.

САЩ също призоваха за прекратяване на настъплението в Идлиб и изразиха подкрепа за Турция.

"Заставаме зад нашия съюзник в НАТО Турция и продължаваме да призоваваме за незабавно спиране на тази отвратителна офанзива на режима на Асад, на Русия и на силите, подкрепяни от Иран", каза в комюнике говорител на Държавния департамент.
 

Турция бомбардира позиции на сирийските правителствени сили след смъртта на 33-мата турски военни, съобщи турското президентство, цитирано от Франс прес.

"Всички известни позиции на режима бяха обстреляни от нашите сухопътни и военновъздушни части, каза в комюнике ръководителят на Дирекцията по комуникации в турското президентство Фахреттин Алтун. - Нашите безценни войници ще бъдат отмъстени."

Той призова международната общност, в това число Русия и Иран, поддръжници на правителството на Башар Асад, да "поемат отговорност", за да "спрат престъпленията срещу човечеството, които извършва режимът".

Руската авиация не е нанасяла удари в района на Идлиб, където са били турските войски. Русия е направила всичко възможно да осигури пълно прекратяване на огъня от сирийските сили и безопасна евакуация на турските войски, съобщи руското министерство на отбраната, цитирано от БТА.

То заяви още, че турските войски, попаднали под обстрел на 27 февруари, не е трябвало да бъдат в района в Сирия, където са били, и Анкара не е информирала Москва предварително за тяхното местоположение, съобщи Ройтерс, позовавайки се на РИА новости.

Северноатлантическият съвет свикан на спешно заседание

Столтенберг свика днес извънредно заседание на посланиците на Северноатлантическия съвет, съобщиха от НАТО.

Посланиците на страните членки на пакта ще обсъдят обстановката в Сирия по искане на Турция. Искането за свискване на съвета е по член 4 от Вашингтонския договор, според който всяка държава от Алианса може да поиска консултации със своите съюзници, ако установи заплаха за своята сигурност, териториална цялост или политическа независимост.