Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Вие приятели, братя, това онова, ама едни 800 млн. ни изчезнаха"

Това каза енергийният анализатор Илиян Василев пред "Фокус". Според него подобно е било посланието на Владимир Путин към Бойко Борисов при последната им среща.

"И сега очевидно чрез тия потоци, това бързане, тези руски фирми, които ще строят в България, се правят едни игри, които нямат нищо общо с материалния първичен национален интерес, който се дефинира на ниво индивидуални потребители и индустриални потребители", коментира Василев.

Той коментира изключително високата цена на руския газ за България, за строителството на т.нар. "Балкански поток" и за българските зависимости от Русия. 

Конкретните думи за 800-те милиона евро пък са референция към думите на президента Владимир Путин при срещата му с премиера Бойко Борисов от миналата година. Тогава Путин изясни, че загубите на Русия около неосъществения проект "Южен поток" се равняват на горе-долу тази сума. 

Според Василев България в момента е поела ангажимент за участва в новите енергийни проекти на Москва, именно за да компенсира тези загуби на руската държава. Освен това - това е и причината София толкова дълго да не оспорва високата цена на газа за България. Припомняме, че страната ни плаща едни от най-високите цени в Европа. По-високи дори от Украйна, която вече получава газ през "Северен поток", тоест по по-дълъг път. 

"Само за сведения - у нас цената е 22 евро на мегават час, а на борсите е 11 евро на мегават час. Вие цитирахте, че 291 лв. за 1000 куб. метра газ е цената в Украйна, а те не вкарват газ от Русия. Всичко минава по изключително дълъг и тормозен път. Тоест Украйна е може би бенчмарк, тоест репер за една от най-високите цени в ЕС. И ние въпреки, че сме уж хъб, уж правим стратегически проекти с „Газпром“, за да ни бъде евтина цената, нищо от това не се постига", каза Василев.

Българското правителство направи първи крачки към промяна на цената и в момента води преговори с "Газпром". Това стана възможно след като ЕК започна антимонополно разследване срещу руската държавна комисия за високите цени на газа.

"И общо взето нещата са: или ще направите „Турски поток“, или няма да видите ниска цена на природния газ", коментира Василев. 

Експертът каза, че може да се приеме цената в България да бъде по-висока с около 15 до 20%, защото пазарът ни не е особено ликвиден и не е либерализиран достатъчно, но двойно увеличение спрямо други страни е неразбираемо. До този извод били стигнали дори Румен Петков - лидер на АБВ, и президента Румен Радев. През последните две седмици двамата са активни по темата, а президентът дори води лични преговори с Владимир Путин. 

"Щом те стигнаха до признанието, че руският газ не е най-евтиният газ на света, представете си, до каква драма сме стигнали", каза Василев.

Въпреки всичко, Василев твърди, че намаляване на цената не е изключено. Причините - заради леката активизация от страна на "Булгаргаз" в преговорите, но и заради "Газпром", която не може да си позволи да продължава да губи позиции. Според него обаче в цялата работа е включена още една завера - България обещала да включи руската компания IDC като подизпълнител в строителството на "Балкански поток". Такива публикации вече се появиха, като се твърдеше, че спечелилата обществената поръчка саудитска компания "Аркад" е избрала базината в Белград руска фирма. От своя страна българският собственик на трасето - държавната "Булгартрансгаз", обяви, че няма информация за подизпълнителите и че не може да се меси в процеса. 

"Ето примерно в Румъния цената е, да не ви излъжа, но 68 леи, което е примерно около 28 лева на мегават час. В България е 44 лева. Представяте си, за какви огромни разлики говорим. По същия начин е в Турция и Гърция. По-ниски цени, а да не говорим в Унгария. И това, което, доколкото разбирам, става сега като договорка, е ние да се съгласим руска фирма IDC да строи тук в България, а срещу това те ще намалят цената. Както се казва де е Стамбол, де е Ямбол…", коментира Василев.

Проблем обаче отново се появява - руските компании са под американски санкции, според Василев, и ако IDC реално дойде в България, ние рискуваме да разгневим САЩ, ЕС и НАТО. 

"Най-накрая поемаме върху себе си удара само и само, защото двама трима са взели едни огромни пари и сега се чудят как да ангажират цялата държава за това как нашите пари да връщат техните лични. Как става тази работа, вие знаете как."

Василев заключи, че българското правителство няма нужната воля и желание да реши проблема и че гледа единствено интересите на няколко диши олигарски, вместо тези на държавата.

"Но понеже те не са способни на такова държавническо или родолюбиво мислене, най-накрая нещата ще станат с прагово състояние, с криза, с някаква насилствена форма на смяна на властта. Не казвам, че ще има бунтове и революция, ами просто прагови състояние, не доброволно и така. Не може. При тях не може да стане", каза Василев.

Коментари

Данък Раша!

1 млрд ще надплатим за тръбата, още 1 млрд ще плати Теменуга Лъжата на Росатом за консултации по Белене.... данъка си върви!
 's picture

Бобо

РУСКОТО РОБСТВО

Това състояние на отношенията на Русия и България е от векове . По турско при войните които са водили на наша територия просто са прибирали десетки хиляди българи като роби , цели територии са обезлюдявани от българи , не е учудващо че и днес в Добруджа има масиви от турско население ... През рускотурската война 1877-78г. е избито една пета от месното българско население , обезлюдени са хиляди български селища , унищожен е целият им поминък и за награда след войната ни налагат да им платим всики разходи за нея - равностойни на 32 тона злато . Това не им стига на руските завоеватели но ни налагат да издържаме и армията им на наша територия . След 1944 г.първата им работа е да приберат златния резерв на БНБ , налагат ни безмислена война с Германия с 25 хилади жертви , отделно избиват елита на нацията 30 хиляди човека, но и това не им стига , издръжката на окупационната червена армия е по голяма от бюджета на България за три години 133 милиарда златни лева / след това държавата е в пълен фалит , прибрани са спестяванията на всички българи и се обявява парична реформа / . През 45 г. съветски колониализъм България изнасяше цялата си продукция за Русия почти на себестойност , цигари по 3-4 ст. , уранова руда под себестойност , лъжеха ни че ни давали петрол евтино , а се оказа по секретни документи , че при международни цени през 70те г. на петрола 17 долара , Русия ни го продава за 23 долара .... , днес е същото най скъпите газ петрол и ядрено гориво, а то за 15 г. е повишило цената си двайсет пъти .... и после се чудим че сме бедни , България плаща ежегодно близо 10 милиарда долара на Русия за енергиини ресурси .

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.