"Господин Борисов, вие унищожихте правовата държава! Вместо да отменяте това, което имате право, вие отменяте това, което нямате право! Пращате глашатаи по мегданите, които да обясняват на хората, че няма да се изпълнява законът!"

Това каза днес в Народното събрание Корнелия Нинова от трибуната на Народното събрание. Думите й бяха насочени към премиера Бойко Борисов, който днес най-накрая се появи в парламента, за да отговаря на въпроси от депутатите. Това стана възможно, след като вчера целият парламент, с изключение на представителите на ГЕРБ, гласува за изслушването на премиера по проблемите на тол системата и нейното предстоящо пускане от 1 март. 

Припомняме, че транспортните фирми и превозвачите заплашиха, че не могат да изпълнят критериите и че ще спрат работа в неделя, ако исканията им не бъдат изпълнени. Те твърдят, че има сериозни проблеми в двете фирми, които доставят бордовите устройства, които ще отчитат изминатото разстояние. Двете компании не предлагат закупуване на машините, а само наемането им, и то за срок от две години. Това оскъпява услугата и води до липса на гъвкавост и възможности за бизнеса. Не са ясни още много детайли, липсват и достатъчно устройства. Вчера вечерта на извънредно заседание на МС Борисов еднолично заяви, че системата ще тръгне от 1 март, но превозвачи и тирове няма да се глобяват до 27 март. Дотогава трябва да се изчистят въпросите. 

Днес Нинова обвини Борисов в причиняването на хаос и в пълен провал на въвеждането на системата. 

"Държавата се отказа от контрола и го преотдаде на частни фирми, но така се отказа и от повече приходи в бюджета. Частните фирми ще получат 32 млн. лв. и ще държат цялата информация за движението на стоки и услуги!"

Основният въпрос, който БСП са задали обаче, се отнасяше за обхвата на системата за винетки. Преди две седмици избухна скандал, след като стана ясно, че цяла година МС не е отменил собственото си постановление, което разпорежда премахването на кварталите на София и околните населени места от обхвата на системата.

Премиерът Борисов излезе на трибуната и в няколко минути представи правителствената гледна точка по въпроса:

"Вие сте ме запитали нещ конкретно - относно списъка на пътищата, за които се събират такси, винетки. Днес на заседанието на МС след един час, ще гледаме точка А26 и с нея ще извадим от обхвата 112 км от София и 40 км от Варна. С другите общини водим преговори."

Така се оказва, че правителството най-накрая ще изпълни собственото си обещание да премахне тези пътища от обхвата. Така тяхната поддръжка ще се поеме от общините. Малко след като Борисов си тръгна от НС и отиде на заседание на МС - промените бяха фактически гласувани и приети.

Борисов обаче не приключи тук:

"Що се касае до безопасността на пътищата, качеството им и тол системата. Да, в България се правят трудно нещата. Аз обаче не си спомням нито една реформа на БСП за 100 години управление. Ако е лесно, да сте я въвели."

След което си изброи магистралите, по които сега се работи, и обясни, че правителството много се старае. 

Последваха още технически въпроси от БСП по отношение на тол системата. Борисов опита да обясни 7%, които частните фирми ще получават от цената на винетките и таксите. Според него това е практика и превозвачите се били съгласили с този процент. 

Според Свиленски от БСП обаче, който Борисов нарече СМИленски, тези пари нямат общо с превозвачите, а те се плащат от държавата.