София е сред градовете с най-високия рейтинг за "прозрачност и лидерство в действията си в областта на климата". С това се похвали днес кметицата на града Йорданка Фандъкова във Фейсбук, с което предизвика бурни негативни реакции онлайн.

"Като част от глобалното споразумение на кметовете за климат и енергия ние всяка година отчитаме мерките, по които се работи", обяснява още Фандъкова.

И маркира постиженията за трите й мандата - 1260 дка новозалесени земи, спестени 70 хил. тона вредни емисии с метрото, нови 90 хил. тона спестени емисии заради третата линия, 2,5 пъти намаляване на вредните емисии от градските автобуси и с 1/3 намаляване на домакинствата, които се отопляват на въглища.

Кметицата споменава и плана тази година да се засадят 10 000 нови дървета в столицата.

Кой обаче дава този рейтинг, който ни нарежда до градове като Париж, Берлин, Лисабон, Стокхолм, Лондон, Ню Йорк и Сеул, по думите на Фандъкова?

Това е глобалната платформа CDP, която всяка година събира данни от градове и бизнес организации за напредъка им с мерките срещу климатичните промени. Става дума за 100 въпроса, които имат за цел да изяснят рисковете пред конкретния град от климатичните промени и да покажат какъв план за действие имат управляващите.

Рейтингът се базира още на това какви амбициозни цели си поставя конкретната община, и дали съобщава тази информация публично.

Тезата, че София е сред най-развитите градове в света в това отношение естествено вбеси софиянци, които дишаха особено мръсен въздух в последните месеци. "Наглост", "Оставка!", "Това шега ли е?", "Западните ви колеги просто не разбират как лъжете", и още коментари в този стил, както и много лаконичните в стил "хахахахахахахаххахахах" изпълниха поста на Фандъкова.

Но всъщност не става въпрос за заблуда, а за специфична класация. CDP мери предимно амбициите на управляващите, какви мерки взимат те и дали съобщават ясно какво е състоянието на вредни емисии и какви са плановете им да го намалят. Рейтингът не измерва чистота на въздуха, не се интересува от фини прахови частици или други вредни за дишане вещества в атмосферата освен въглероден диоксид.

Основното е какви планове имат управляващите на дадена община, а не как ги изпълняват и дори не върху това колко ефективни са реално взетите мерки.

Освен това, подобна оценка получават още Тайпе, Бостън, Кливланд, Лос Анджелис, Сиатъл и доста други градове, които не могат да се похвалят с най-чистия въздух. Причината е проста - мерките срещу климатичните промени влияят предимно на световния климат, не на локалната чистота на въздуха.