Скандалният филмов магнат Харви Уейнстейн бе признат днес от съд в Ню Йорк за виновен в сексуално нападение и в изнасилване срещу две жени, предадоха американските медии. Застрашат го десетки години затвор.

Най-тежкото осъждане, за сексуално нападение над помощник продуцентката Мими Хейли може да донесе на 67-годишния бивш шеф на студио Уейнстейн лишаване от свобода за максимум 25 години, предаде Асошиейтед  прес.

Присъдата последва седмици от често мъчителни и болезнено нагледни свидетелски показания от ред обвинителки, които разказаха за изнасилвания, насилствен орален секс, награбване, мастурбация, неприлични предложения  и извинения от Уайнстайн, че това е начинът, по който работи диванчето за кастинг в Холивуд, предаде агенцията.

Тя отбеляза, че осъждането се приема като много закъсняло търсене на сметка от Уейнстейн, след като години шепот за поведението му се превърнаха в порой от обвинения през 2017. Те разрушиха кариерата му и дадоха начало на глобалното движение #MeToo, което насърчи жените да заговорят открито и да потърсят отговорност от властни мъже за сексуалните им провинения.

Съдебните заседатели - седем мъже и пет жени - заседаваха пет дни, преди да го признаят за виновен.

Делото срещу някога внушаващия страх продуцент се основава на три обвинения: че е изнасилил начинаеща актриса в хотелската стая в Ню Йорк през 2013 г., че е принудил Хейли да прави с него орален секс и че е изнасилил и принудил към орален секс актрисата от сериала "Сопрано" Анабела Шиора в апартамента си в средата на 90-те години. Три други жени, които заявиха, че и те са били нападнати от Уейнстейн, също свидетелстваха.

Уейнстейн отказа да свидетелства. Адвокатите му твърдяха, че всичките сексуални контакти с него са били доброволни и че жените са влизали в леглото му, за да напредват в кариерите си.

Защитата се хвана за факта, че две от жените, които са в центъра на делото, са останали във връзка с Уейнстейн с топли и дори любовни имейли и продължавали да правят секс с него, дълго след като се смята, че той ги е нападнал.

Феноменално успелият филмов шеф помогна на екрана да излязат спечелилите "Оскар" "Криминале",  “Речта на краля” и “Влюбеният Шекспир” и на кариерите на звезди като Куентин Тарантино и Кевин Смит.

Сега Уейнстейн е изправен пред обвениения и в Лос Анджелис. В това дело, обявено когато това в Ню Йорк започна на 6 януари, властите обвиняват Уейнстейн, че е изнасилил една жена и нападнал сексуално друго през седмицата на "Оскар"-ите през 2013 г. Една от тези жени даде показания и в процеса в Ню Йорк.

Той беше първият, последвал бараж от обвинения срещу Уейнстейн от повече от 90 жени, включително - от актрисите Гуинет Полтроу, Салма Хайек и Ума Търман. В повечето от тези случаи деянията бяха с изтекла давност, за да бъдат преследвани наказателно, отбелязва АП.