Българската специализирана прокуратура ще проверява продажбата на ТЕЦ "Варна" на фирмата, тогава собственост на бившия транспортен министър Данаил Папазов. Проверката е по сигнал на Лuкаш Вегентнехт - член на Сената на парламента на Чехия, пише днес в. "Сега".

Припомняме, че още през миналата година чехът сезира Софийската градска прокуратура за "общи стопански престъпления" на продавача и купувача на централата. Продавачът бе чешката държавна компания ЧЕЗ.

В последствие - преди 2 години - фирмата на Папазов, която придоби ТЕЦ-а, бе купена от почетния председател на ДПС Ахмед Доган. В момента той е мажоритарен собственик на компанията. Не тази продажба обаче е предмет на прокурорската дейност, а предишната смяна на собствеността.

Новината, че проверка има е потвърдена пред "Сега" от говорителя на Софийската градска прокуратура Антоанета Панчева, която е заявила, че преписката е пратена на спецпрокуратурата.

Интересно е обаче защо проверката е възложена именно на това звено. Законът предполага две официални възможности. Едната е, че прокурорите предполагат, че в схемата има замесено висше политическо лице като министър, зам.-министър или шеф на комисия или агенция. Престъпленията по време на служба на такива лица се разследват именно от спецпрокурори. Второто предположение е, че има данни за наличието на "организирана престъпна група". В тези случаи разследванията също са към  спецпрокуратурата. Факт е обаче, че когато делото се води от това звено на държавното обвиние - евентуалното дело се гледа от специализирания съд.  

В сигнала на Лукаш Вегентнехт се твърди конкретно, че сделката между ЧЕЗ и фирмата на Папазов е извършена на много по-ниска цена от реалната. Интересът на чешката държава идва от това, че преди Папазов собственик на ТЕЦ-а е именно ЧЕЗ България, която е дъщерно дружество на държавната чешка компания. ЧЕЗ купува централата във Варна през 2006 г. за 206 млн. евро. 11 години по-късно я продава на фирмата на Папазов за малко под 50 млн. евро. 

"Имаме много доказателства в подкрепа на нашата позиция, че продажбата на топлофикацията носи на чешкия данъкоплатец финансова загуба от около 1 милиард чешки крони или 40 млн. евро", заяви преди време пред "Свободна Европа" сенаторът, подал сигнала. 

По думите му тогава - не може да се приеме, че ТЕЦ-ът е имал ниска ефективност и затова е продаден на ниска цена.