Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България ще губи по 110 млн. долара годишно заради спирането на транзита на природен газ от "Газпром експорт" през страната ни за Турция, Гърция и Северна Македония, което е факт от началото на 2020 г.

Това призна министърката на енергетиката Теменужка Петкова пред БНТ тази сутрин.

Става дума за прекратеното използване на Трансбалканския газопровод през Украйна и Румъния, от който и България е част, чиято алтернатива първоначално трябваше да бъде спреният "Южен поток", заместен в последствие от проекта "Турски поток"

По думите на Петкова единственият вариант за компенсация на липсващите приходи e изграждането на "Балкански поток".

Това пък е газопроводът от турската до сръбската граница, който се строи в момента и който де юре е част от българската газопреносна мрежа на държавната "Булгартрансгаз". Де факто е продължение на руско-турския проект "Турски поток" и неговата "втора тръба", която стига през България и Сърбия до Унгария. 

Петкова увери, че ще бъдат спазени всички европейски изисквания при строителството на "Балкански поток". Министърът коментира и идеята за създаване на газоразпределителен център у нас - "Балкан". По думите ѝ са нужни две условия, за да бъде изпълнен проектът - първо да бъде изградена цялата липсваща газова инфраструктура, която ни свързва със съседните държави, и второ, газовата борса да заработи с различни източници на природен газ. 

Защо "Газпром" вече не плаща за транзит през България?

В договора за транзит на руски природен газ, който бе със срок до 2030 г., имаше т.нар. клауза "ship or pay". Това значеше, че руската страна е длъжна да заплаща на България договорените транзитни такси до изтичане на споразумението, без значение дали тръбите стоят празни или не. Това са въпросните около 110 млн. долара годишно, за които говори минисърката с днешна дата. 

Тази клауза в договора на България с "Газпром" обаче бе предоговорена преди около година. А опцията за това е описана в актуализацията на енергийната страгегия на страната, приета от Народното събрание през 2018 г. Тоест - клаузата "ship or pay" до 2030 г. отпадна, с което България се отказа от въпросните годишни приходи до 2030 г. - общо над 1 млрд. долада за оставащия 10-годишен период.

Следва въпросът: В замяна на какво?

Условието за неизплащане на неустойките от страна на "Газпром" при спиране на транзита бе - просто казано - страната ни да бъде включена във "втората тръба" на "Турски поток" (имаше опция тя да мине през Гърция - б.р.). В конкретика - "Газпром" да резервира дългосрочно капацитет за транзит през "Балкански поток", по който да "вози" газ към Източна Европа като алтернатива на Трансбалканския газопровод през Украйна. Това обясни самата Петкова още през декември 2018 г. в Народното събрание, когато говори пред депутатите за напредъка по изпълнение на ангажиментите в актуализираната енергийна стратегия на страната. 

Обяснението тогава бе, че според изчисленията на Министерството на енергетиката става въпрос за сигурни приходи за "Булгартрансгаз" в размер на 1,2 млрд. долара до 2030 г., но при въвеждане в експлоатация на "Турски поток" през българска територия, те ще са 4,35 млрд. долара за 20 години. Плановете на "Булгартрансгаз" пък са да печели по 330 млн. лв. годишно от транзитни такси за ползването на "Турски поток", което е над обявената от Петкова сума (статия в "Медиапул" от 14 декември 2018 г.)

Според договорените капацитети за транзит през "Балкански поток" обаче дори в най-добрия случай приходът би бил около 6,8 млрд. лв. (за 20 г.)

За т.нар. "Балкански поток" инвестицията на "Булгартрансгаз" е над 3 млрд. лв., според стойността на сключените договори с изпълнители (основният е саудитският гигант "Аркад" - б.р.), макар че все още не е съвсем ясно откъде точно идва пълната сума за финансиране на проекта. 

 
От 1 януари 2020 г. България получава доставките си на руски газ през Турция, а не през Трансбалканския газопровод, което улесни спирането на потока през Украйна, което бе дългогодишна цел на Москва. Тя се постига чрез проектите "Турски поток" и "Северен поток-2". САЩ пък вече приеха налагането на санкции за компаниите, участващи и в двата проекта. Според властите в България обаче това не засяга т.нар. "Балкански поток", въпреки че според мотивите за прекратяване на клаузите по транзитния договор с "Газпром" до 2030 г. той е част от втората тръба на "Турски поток", макар по документи да е продължение на българската газопреносна система. 

Теменужка Петкова и "Зелената сделка": Въглищната ни енергетика ще работи поне до 2030 г.

В участието си днес Теменужка Петкова коментира и бъдещата Зелена сделка на Европейския съюз. Тя предвижда Европа да стане въглеродно неутрална до 2050 г., което включва и прекратяване на "мръсното" производство на електроенергия от въглища. Министърът определи като временно решението да бъдат заменени въглищните централи с такива на природен газ. 

Петкова заяви:

"Въглищните централи няма как да излязат от употреба, защото са свързани с нашата енергийна сигурност. Ясно сме заявили пред Европейския съюз, че планираме централите ни да работят до 2030 година с хоризонт на действие до 2050 година. 

Смятаме, че трябва да се помисли също така какви мерки да бъдат предприети по отношение на държавите извън Европейския съюз, така че и те да се съобразяват също с новите екоизисквания. Иначе ние ще намалим конкурентоспособността на нашата икономика в сравнение с тази на нашите съседи."

Ако изпълни изискванията на Европейския съюз, България трябва да затвори две трети от базовите си мощности, а именно близо 4000 мегавата от общо 6000, бе следващият мотив. 

Според европейските документи към момента до 2025 г. трябва да бъде прекратено окончателно дотирането на въглищната енергетика от държавата. Полша, която също има въглищна енергетика, договори преходни периоди за своите централи. България обаче изпусна срока. На практика към момента - според експерти - това значи, че ТЕЦ-овете на въглища ще трябва да спрат през 2025 г., ако не бъде приет нов срок за договаряне на нови условия с Европейската комисия. Причината - държавната НЕК няма да може да изкупува въглеродните емисии, а държавата няма да може да налива пари в държавната "Марица Изток-2" и не само. Освен ако нещо не се промени в самата Зелена сделка. Което към днешна дата не изглежда много вероятно. 

Коментари

Смешно е!

Жал ми става за такива безмозъчни службаши като тази. Да се чуди човек по какви неведоми пътища тя успя да се претърколи на 180 градуса и така да си запази позицията на многознаещ и отракан пропагандатор на казаното и направеното от глупака пожарникар! У тази проста женица няма съвест, няма страст, няма цел..... Тя просто обслужва!

Теменуга Лъжата!

Е във вихъра си! Имаме договори до 2030 г за транзит и можем да приберем доста пари от Газпром! Румъния губи повече от нас защото спира и транзита за Бйлгария..... Но Румъния ще поиска и получи неустойките от Газпром. А нашата Теменуга с кремълския лакей ББойко нито ще хоискат компенсация, дори ще дадат 3 млрд за нова руска тръба през земите ни за руския газ!

Правя си нЕкакви сметки

Значи губим 1,10 милиарда, похарчваме още 3 милиарда = 4 милиарда и нещо. Ако транзитираме същото количество газ по същата цена - ще изплатим тази врътка след 40 години. Но ние се съгласихме на по-ниска транзитна цена, а и колочествата със сигурност ще са по-малки. Значи да очакваме изплащане след около 50 години и след това започваме да пИчелим! Ама дотогава или нас ще ни няма или Съветският Съюз!
 's picture

Бобо

Малка България

Ето така от векове малка България , бедния българин финансира , спонсорира и дотира Великата Руска Империя ..... Гадното е че Матушката пак не е доволна , Ганю трябва да дава повече и задължително давайки трябва да се кланя и да целува ръка ....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.