Страхотна новина за меломани! Барабанистът на Pink Floyd Ник Мейсън с проекта си Nick Mason's Saucerful Of Secrets ще свири в София на 20 юни. Мястото е зала 1 на НДК, а билетите за концерта ще се продават от утре - 21 февруари, в мрежата на eventim.bg.

Новината, че една от спирките на турнето, посветено на музиката на Pink Floyd в периода 1967-1972 година, е именно София, бе обявена във фейсбук страницата на Мейсън и бандата му. 

Мейсън е един от основателите на Pink Floyd през 1965 г. в Лондон заедно със Сид Барет, Роджър Уотърс и Ричард Райд. Барабанистът е и единственият член на бандата, участвал във всичките й албуми от първия - The Piper at the Gates of Dawn (1967), до последния - The Endless River (2014). Проектът му Saucerful Of Secrets се ражда през 2018 г., а идеята да свири музиката на Ployd от първите й години идва, след като през 2016 г. Мейсън събира компилацията на групата The Early Years 1965-1972 от периода преди вокалиста Барет да бъде сменен от Дейвид Гилмор и преди издаването на албума The Dark Side of The Moon. 

Много от парчетата, които ще можем да чуем на 20 юни в София, никога не са изпълнявани на живо на концерт от бандата в тази ера -  като Lucifer Sam, Bike и Fearless. Песента Vegetable Man, иначе записана от Ployd още през 1967 г., е издадена за първи път през 2016 г. от инициативата на барабаниста. 

В проекта на Мейсън Saucerful of Secrets участват още басистът Гай Прат, който свири дълго време с Гилмор, китаристите Гари Кемп и Лий Харис, Дом Бекен на клавири.

През 2004 г. барабанистът на Ployd издаде и книга - Inside Out: A Personal History of Pink Floyd. Автобиографичната история е издадена и в аудиовариант - като четецът е самият автор. Мейсън участва в различни други проекти, има и солов албум, издаден през 1981 г.

Ето 15 минути от шоуто на Мейсън и компания в Берлин в началото на турнето, което ни връща към зората на Ployd и душата на сайкоделик рока.