„Очаквам европейските лидери да бъдат също толкова конкретни в действията, колкото и в думите си. Днес има консенсус, че Европа няма как да се справи с климатичните промени, цифровизацията или демографските предизвикателства, ако не инвестира в научни изследвания и иновации“, заяви за Клуб Z еврокомисарят за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел.

Тя проведе структуриран диалог с депутати от Комисията по промишленост, изследвания и енергетика в Европарламента. Диалогът бе посветен на иновациите и научните изследвания.

„До този момент такъв вариант за мен не съществува. Такова решение е напълно неприемливо“, отговори Габриел на наш въпрос дали е възможно в последния момент да бъдат орязани парите за „Хоризонт Европа“ - рамковата програма за научни изследвания между 2021 и 2027 г.

Предложеният за нея бюджет е близо 100 милиарда евро.

На 20 февруари ще се състои извънреден Европейски съвет, посветен на Многогодишната финансова рамка на ЕС. Има вероятност тя да не бъде одобрена.

Същевременно Габриел смята, че научно-изследователското пространство трябва да стане по-привлекателно за научните работници, включително чрез заплащането. Тя изтъкна това съображение пред парламентарната комисия. И допълни, че талантливите хора трябва да бъдат стимулирани да останат в Европа.

Българският комисар смята да предложи предварителна проверка на проектите за научни изследвания. Причината е, че много от тях са доста добри, но не им достига съвсем малко в подготовката, за да получат необходимото им финансиране. Проверката ще даде възможност за навременно коригиране.

Мария Габриел коментира и насроченото за днес представяне на първото предложение на Еврокомисията за регулации на изкуствения интелект. Събитието е смятано за изключително важно.

„Важното е Европа да има общ подход за изкуствения интелект и да каже, че той е инструмент човекът да се възползва от техннологиите, животът му да става много по-добър. Това означава много ясни етични принципи и ценности. Човекът, управляващ технологиите, е в центъра на този процес“, заяви комисарят.

Като пример тя даде това, че изкуственият интелект работи с големи бази данни. И ако в продължение на 30 години в една фирма 90 на сто от работещите са били мъже, ако този алгоритъм на изкуствения интелект реши отново да наеме на работа хора, той няма да вземе предвид данните на жени. За да бъдат избегнати подобни дискриминации, да бъдат спазвани човешките права, трябва да бъдат установени определени правила.

„Не е добре изкуственият интелект да взема решения от наше име“, каза по-рано Мария Габриел пред евродепутатите.