Мнозинството от избирателите в британската провинция Северна Ирландия биха гласували против британската провинция да напусне Обединеното кралство, за да се обедини с Република Ирландия, ако утре бъде произведен референдум по въпроса. Това показват резултатите от допитване, публикувано днес от в. "Белфаст телеграф", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Обединение на Ирландия биха подкрепили едва 29 процента от гласоподавателите, а 52 на сто биха били против, сочат резултатите от анкетата, проведена сред 2000 души. Останалите 19 процента от участниците в сондажа, проведен от Университета на Ливърпул и Британския съвет за икономически и социални изследвания, казват, че не знаят как биха гласували.

Ако се изключат отговорите с "не зная", числата показват съотношение от 65 срещу 35 на сто в полза на оставане в състава на Обединеното кралство.

"Данните предлагат антидот срещу приповдигнатите коментари в последно време относно угрозата от ирландско обединение", каза Джон Тонджи, преподавател по политология в университета в Ливърпул, който е ръководил проучването.

Той обаче добави, че анкетата е показала, че има двупроцентово увеличение на подкрепата за обединение на Ирландия в сравнение с последното допитване от 2017 г. - темп на увеличение, който в рамките на две десетилетия може да доведе до мнозинство за обединена Ирландия.

През 1998 г. беше подписано т. нар. споразумение от Разпети петък за Северна Ирландия, сложило в общи линии край на десетилетията на насилие между католиците националисти, борещи се за сливане с Ирландия, и протестантските юнионисти, искащи да останат част от Обединеното кралство. Споразумението предвижда британското правителство да насрочи референдум, ако наличието на мнозинство за отделяне изглежда вероятно.

Ирландската националистическа партия "Шин фейн", която съществува и в Ирландия, и в Северна Ирландия, и спечели най-много гласове на парламентарните избори в републиката по-рано този месец, каза, че иска в рамките на пет години Лондон да организира референдум.

На въпрос как се определят идеологически, 28 процента от анкетираните са избрали "юнионист", 25 на сто - "националист", а 40 процента - нито едно от двете.

Повечето националисти са се обявили за обединение на Ирландия, а по-голямата част от юнионистите - против.

Голямо мнозинство от хората, които не са се определили идеологически, 73 на сто, са казали, че подкрепят оставането на Северна Ирландия в Обединеното кралство.

Анкетата е проведена между 28 декември 2019 и 11 февруари 2020 г. от компанията за социологически проучвания "Соушъл маркет рисърч".