Има ли война между институциите на фона на последните словесни престрелки между премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев от едната страна и изказванията на този фон от главния прокурор Иван Гешев? Това коментираха тази сутрин пред Нова тв анализаторите Георги Харизанов и Андрей Райчев. 

По думите на Харизанов като "най-непредвидим" в тази конфигурация се очертава Радев. 

"Но планетата не спря да се върти нито като свали доверието си от правителството, нито от вчерашните му изявления (свързани с "копойските методи на властта, употреба на службите за политически цели и битието на Бойко Борисов отпреди влизането му във властта  - б.р.)."

Според Харизанов действията на Радеви и нападките срещу премиера "показват една изключителна припряност, но опитът да бъдат прикрити фактите не съм сигурен, че ще сработи". 

Въпросните факти според анализатора са следните: спецпрокуратурата разследва ВВС заради съмнения за корупция, свързана с частни фирми; разследваните говорят с президента и искат от него мнение или съгласие за осуетяване на проверка срещу съпругата му в КПКОНПИ.

На това основание Харизанов заяви, че "тезата, че ДАНС подслушва президента е несъстоятелна и президентът много добре го знае, така че да лъже по този начин не му прави чест". 

Става въпрос за сюжета, в който прокуратурата публикува част от прокурорско постановление, в което се съдържат данни от СРС, ползвани от ДАНС срещу началника на ВВС тен. Цанко Стойков. В тези СРС "протича" и Румен Радев в разговор със Стойков.

Именно този епизод бе използван от Гешев като аргумент защо иска Конституционният съд да тълкува обхвата на имунитета на държавния глава срещу наказателно преследване. По темата с проверката на КПКОНПИ за назначаване на Десислава Радева във ВВС, когато бъдещият й към онзи момент съпруг е командир на ВВС, Министерството на отбраната направи проверка, от която се разбира, че няма данни за нарушения, а КПКОНПИ "подкрепи" прокуратурата с публикуване на откази от ВВС да предоставят информация по проверката.

Мотивите за отказ обаче на практика потвърдиха заключенията на самата КПКОНПИ, на база на които постановяват, че конфикт на интереси не може да бъде установен. В сагата до момента не е ясно защо ген. Стойков бива разследван от спецпрокуратурата, а не от военната такава, която има приоритет по закон, когато става дума за длъжностни лица под пагон.

Разбра се още, че разследването е свързано с частната компания "Балкантел", която е един от доставчиците на оборудване за ВВС, но печели обществени поръчки и в МВР, и в НКЖИ и др. 

По думите на Харизанов "изнервеността" на държавнияг глава е "разбираема", защото "огласеното до момента от прокуратурата е твърде малка част от цялостната картинка". Затова Румен Радев се опитвал в аванс да се изкара жертва. На въпрос откъде знае, че предстоят още събития, Харизанов обяви, че това се разбира от изявленията на самата прокуратура:

"Това не е началото и края на тази история и след решение на Конституционния съд ще се прецени как да се действа оттук нататък. Румен Радев знае какво се е случило и се опитва в аванс да се изкара жертва, което донякъде сработва, защото фактологията остана някъде назад в замерването с епитети". 

На свой ред Андрей Райчев описа случващото се между тримата държавни мъже - Борисов, Радев и Гешев, като "нова политическа ситуация". Това идва от появата само за месец на "нов политически и властови фактор" в лицето на главния прокурор.

"Това не може да не доведе до размествания. От двама силни мъже станаха трима. Между тях не може да няма искри.", заяви Райчев. 

И нарече главния прокурор "политик от ново поколение", в това число и по чисто възрастови причини, защота "новата политическа ситуация не може да се мери със стари щампи". Според Райчев ако Гешев бъде забъркан в политически игри - "ще го кастрират". 

По темата Борисов - Радев според анализатора се върви към ключова година - защото 2021 г. е изборна, а периодът до изборите е последна година от мандатите и на двамата политици.

Мандатът на Борисов свършва след 1 година, важно му е да го довърши и натам върви. 2021 г. обаче е етапна - изборна година.  И двамата (премиер и президент - б.р.) са пред хората с максималното, което могат да покажат. Какво показва Радев: "Аз бях честен". Те се опитват да го удрят, че не е вярно, с глуповата история за жена му преди 5 години.

Радев изразява народния гняв: "Вие сте гадове и продължавате да сте гадове". Това народът чува и го мисли. Гешев също казва това.

Борисов казва: Имаме огромен успех. Това също е факт. Но все пак едното е било 10 години на власт. На Борисов тактиката е по-скоро спираща, докато на Радев тактиката е да напада. Важно е да не се заплетем в идиотска междуинституционална история, в която президентството и Министерския съвет просто ще се бият. 

Райчев си позволи съвет и къв Радев и Борисов, и към Иван Гешев: 

Двамата първи мъже трябва малко да си потиснат егото, а Иван Гешев - малко да си потисне емоционалността. Защото главният прокурор не може да издава толкова емоция. Той и без това изглежда страшновано в очите на бизнесмени и политици, като си потисне емоционалността - ще изглежда много по-страшно. 

Преди това и Харизанов заяви, че думите на Гешев от предния ден, са показали, че "даването на съвети" към прокуратурата го изнервя, при това "не остаанах с впечатление да е малко изнервен". Но също си позволи "съвет: главният прокурор да ползва по-висок език, защото думи като "бизнесменчета" и "игрички" не отиват на позицията, която заема.  

Според Георги Харизанов не е много трудно да се предвиди как ще се развиват отношенията между премиер и президент в последната година от мандата.

"Важно е обаче това да не се отрази на обществото, да не се отрази на икономиката, да не се отрази на бизнеса. Намираме се в мандат, в който доходите ще се увеличат с над 50%. Ако всеки 4 години от началото на прехода доходите се бяха увеличавали с 50% - щяхме да живеем в друга държава", изтъкна заслуги на правителството анализаторът.