Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Фейсбук“ предупреди за заплахи за иновациите и свободата на словото, предаде Ройтерс.

Това става преди огласяването на нови регулации от ЕС, предвидено за тази седмица и предстоящите месеци.

Безпокойството бе изразено преди днешните срещи на изпълнителния директор на технологичния гигант Марк Зукърбърг с еврокомисарите по конкуренцията Маргрете Вестагер и по индустрията Тиери Бретон.

В сряда двамата комисари трябва да обявят предложения за използването на базата с индустриални данни на блока. Те трябва да се противопоставят на господстващата позиция на „Фейсбук“, „Гугъл“ и „Амазон“.

Вестагер и Бретон ще предложат също така регулации на изкуствения интелект, най-вече в секторите с висок риск като здравеопазването и транспорта.

Що се отнася до възможността ЕС да държи отговорни интернет компаниите за реч на омразата и други публикувани незаконни съдържания, от „Фейсбук“ заявиха, че това означава игнориране на естеството на световната мрежа.

„Такова нещо ще задуши иновациите, както и свободата на словото на отделния човек“, изтъкнаха от технологичния гигант.

Оттам допълват, че модифицирането на регулациите, регулиращи речта офлайн за онлайн публиката може да се окаже недостатъчно. Вместо това са необходими нови рамки.

От „Фейсбук" намекнаха, че властите могат да поискат от компаниите да създадат система за съобщаване на съдържанието, да публикуват периодично данни за прилагането на регулациите, както и да определят какво означава незаконно съдържание. Тези изисквания обаче не трябва да бъдат прекомерно големи.

„Регулация, изискваща от компаниите да премахват речта на омразата до 24 часа след нейното публикуване, ще доведе до още по-извратени идеи“, казаха от „Фейсбук“.

И посъветваха регулаторите да балансират между сигурността от една страна и свободата на словото и защитата на личните данни, от друга.

Регулаторите трябва да разберат възможностите и границите на технологията в оценката на съдържанието и да позволят на интернет компаниите гъкавост в иновациите.

Посещението на Цукъбрърг в Брюксел последва тези от миналия месец на изпълнителния директор на „Алфабет“ Сундар Пичай и на президента на „Майкрософт“ Брад Смит.

Коментари

Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Моля, тарикатът, който прави

Моля, тарикатът, който прави милиарди чрез реклами, които разпространяват лъжи да не се прави, че не знае, че, който разпространява лъжи също е лъжец и нека не определя със своите извратени морални критерии, кое е свобода на словото и кое не!
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Освен всичко друго, същият

Освен всичко друго, същият хубавец беше осъден дори в САЩ за тайна търговия с личните данни на хората, които са му се доверили и ползват услугите му. Твърде гнусно деяние за да му слушам припяването, че е борец за свобода на словото.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.