Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Общият доход средно на лице от домакинство в България е нараснал с 13,7%. Данните са на Националния статистически институт и са за последното тримесечие на миналата година, а ръстът е отчетен в сравнение със същото време на 2018 г. 

Номинално според НСИ средният доход на човек е 1770 лв. В структурата на тези пари най-висок относителен дял са доходите от работна заплата, следвани от тези от пенсии и самостоятелна заетост. От тях в сравнителен план леко повишение имат числата за възнаграждание.

Така към края на декември 2019 г. средният доход от работна заплата в страната е достигнал до 996 лв., което е увеличение с 16,1%. Самостоятелната заетост ни носи около 113 лв., пенсиите се увеличават от 432 лв. до 483 лв. Нарастване има и при социалните обезщетения и помощи. 

Увеличение има и при разходите - 1670 лв. на човек, или ръст с малко над 10%. Очаквано най-много пари даваме за храна, за жилището, за данъци и социални осигуровки, като и за транспорт.

Впечатление прави, че най-голям ръст при разходите имат тези за здравеопазване. Те се повишат от 5,4% от целия ни портфейл през 2018 г. до 7,1% в края на 2019 г., или от 82 лв. до 118 лв. 

Увеличават се и парите, които можем да си позволим да отделяме за свободно време, културен отдих и образование - от 61 лв. до 69 лв. 

НСИ представят и графика на това каква храна консумираме най-много и колко плащаме за нея. Видно от числата - българите купуват най-много яйца, хлебни изделия, зеленчуци, плодове, месо и кисело мляко. При всички тях, с изключение на хляба, има леко повишение на разходите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.