Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Проф. Стив Ханке обяви в неделя вечерта пред бТВ, че по времето, когато е бил съветник на президента Петър Стоянов, е имал доказателства за корупция срещу тогавашния премиер Иван Костов. Ханке дал куфарче с доказателствата на Стоянов, а самият той веднага се обадил по телефона, за да каже на Костов, че професорът го е "хванал в крачка". Ханке призова да бъде питан президентът Стоянов за развитието на случая. Според него обаче в съдебната система на България "вълкът вече отдавна е в кошарата", защото самата система е корумпирана.

Малко по-късно Клуб Z се свърза с професор Ханке и го попита дали може да даде допълнителни подробности. Той заяви, че всички данни, които е имал са били предадени на българските власти. Самият Ханке е писал неколкократно по темата и в някои от публикациите му се споменава, че е ставало дума за конкретна американска компания, която е била рекетирана в България. На въпроса защо повдига въпроса сега, проф. Ханке отговори, че водещият на "120 минути" Светослав Иванов е първият български журналист, който го е попитал по темата.

Клуб Z потърси президента Петър Стоянов, който засега отказва коментар.

Редакцията обаче се свърза и с бившия премиер Иван Костов, който обяви, че неговото правителство е единственото, което е направо проверки по върховете на управлението. И са били образувани близо 550 дела. Ето какво каза Костов: 

- Г-н Костов, какъв е вашият отговор на твърдението на Стив Ханке, че е дал куфарче с документи за корупция във вашето правителство?

Защо не попитате Петър Стоянов за това?

- Г-н Стоянов засега отказва коментар. Потърсихме го, преди да потърсим вас.

Тогава аз защо да отговарям. Имаше сигнали и преди и от медии, и откъде ли не. Тези сигнали са отивали към прокуратурата. Заради тези сигнали беше възложен и с външно участие доклад да се провери приватизацията, и на НСБОП (тогавашното име на ГДБОП, б.р.) се даде да провери вътре в страната. Този доклад е известен на обществото. След това имаше много следствия. Сега чувам, че казват 1300 - аз знам за 550 проверки на приватизационни сделки. Имаше дела. Това всичко свърши без никакви обвинения, защото това е един голям обществено-политически процес, който сменя системата в страната. 

- Имате ли обяснения защо Стив Ханке точно сега изнесе своите твърдения за корупция?

Това е прозрачно. Защото аз казах, че не той е бащата на валутния борд (а Майкъл Деплер, б.р.), както се представя пред българските медии, което той много добре знае, че не е. Но очевидно се е нервирал. Това мога да ви кажа.

Сигнали имаше - разбира се, че е имало. Предполагам, че и Петър Стоянов това е направил, ако е получил някакви сигнали - дал ги е там, където трябва. Ние не сме крили нищо. И сме единствените, които провериха самите себе си за това дали няма корупция по върховете. Където имаше съмнение, няколко министри си отидоха.

Коментари

.

така беше,прав е Иван Костов

Тц.

Първоначално Костов е призован от Петър Стоянов. Това е месец след посещението на Ханке през 2000г. 20 Април 2000 !!! "Стоянов: Иване, кажи всичко откровено "Иване, те ще те разберат". С тези думи президентът се обърна към премиера Костов чрез медиите на летището, след като кацна от Германия. Президентът обяви, че дава своята подкрепа на правителството, но цената е откровеността на премиера към обществото. Така той щял да запази не само своя авторитет и този на СДС, но и всичко, изградено с цената на много усилия. Според държавния глава нямало да се стигне до сегашното положение, ако Костов беше казал истинските причини за уволнените министри. "Министър-председателят не назова нещата с истинските им имена и сгреши. ..." http://old.segabg.com/article.php?id=214345

Уики:

"Според Джоузеф Стиглиц оправдавайки се с „условията на МВФ“, политическите лидери, вместо да продават държавните предприятия, по-скоро „подаряват“ енергийните, водните, транспортните и телекомуникационните компании на своята страна. „Да можехте да видите как им светват очите пред перспективата да получат 10% комисионна по сметка в швейцарска банка срещу смъкване на цената на националните активи с няколко милиарда“.[9] В интервю за Българската национална телевизия Ричард Ран споменава предложението за валутен борд, което е част от предложенията на стратегията. Той оценява валутния борд в България като положителен, но добавя, че ако той е бил въведен не през 1997 г., а по-рано, хиперинфлацията и масовото обедняване на българите са щели да бъдат избегнати. Ран изтъква, че приватизацията в страната е била спъната от недостига на счетоводители и юристи, вещи в търговското право, които да подготвят приватизационния процес.[10]" Национална стратегия „Ран-Ът“ - https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0_%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B5%D0%B3%D0%B8%D1%8F_%E2%80%9E%D0%A0%D0%B0%D0%BD-%D0%AA%D1%82%E2%80%9C

На Мавъра не му верваме откак се продаде

на мутрите и ги изкара на светло, насипа им на безценица всичко, което беше останало неопоскано в държавата и нарече тоя грабеж "реформи". Резултатите от "реформите" му се виждат и днес - всички днешни големи корупционни практики имат корени в Костовата корупция. Глуповата е и костовата лъжа, че "тези сигнали са отивали към прокуратурата", защото всички знаем каква беше прокуратурата тогава. Автор на модела Филчев-Цацаров-Гешев беше именно Мавъра. А това, че Ханке беше най-големия рупор в подкрепа на отказа от монетарна политика и за валутен борд го знаят всички, които поне малко са следили "икономическия" дискурс на прехода.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Браво Баньо

Така безкористно направи приватизацията, че след него затворени, продадени сринати до кота 0, ликвидирани предприятия.Това с корупция не се прави , нали бе Ванко.кажи им на тия дето не разбират.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Всичко се случи, както Костов

Всичко се случи, както Костов излага и датите и фактите го доказват. Той направи промени в кабинета си - единствената му грешка беше, че не обясни на никой защо, преди очилатото аварче да се изока - Иване.....! По това време този мерзавец вече подскачаше около Шмекера от Мадрид и се надяваше да получи ролята на първи шут, но друг по-голям тарикат от него и по хлъзгав - Първанов, го измести.
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Извинявам се за повторението,

Извинявам се за повторението, а и съм гнуслив да имам нещо общо с нечистоплътници, като Стоянов, но понякога истината го налага. Стоянов много добре знае последователността на датите и фактите и проваленото си измекярство и затова сега се крие, като хванат на тясно подлец - какъвто е, от въпроси и репортери!

Да обобщим,

въпреки воя на костокошката тролска бригада, изборните резултати ясно показват историческата оценка за золумите на мавъра. 20 години откак неговия вмирисан политически труп беше изнесен от политиката, въпреки многото му опити да се намъкне обратно на избори взима по-малко от Марешки или Болен Сидеров. Това заслужи.
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Костов е известен с краткия си и логичен изказ.

Това, което Костов казва за Ханке, че му бил сърдит за това,че посочил друга личност за баща на българския валутен борд, и затова сега Ханке си отмъщавал, не звучи сериозно. Ако има някаква закачка между Костов и Ханке, несъмнено зад нея стоят много сериозни причини и вероятно много пари. Ако обществото иска да знае кой как е харизвал държавните богатства и на кого, не е трудно при добро желание да се разбере и да се изготви точна статистика.. Г-н Гечев например каза какво по негово време е продадено, колко са получените КЕШ пари и т.н. Това зависи най-много от новия главен прокурор.
Иван  Панов's picture
Иван Панов
Ванко Американчето

Още

Браво Ваньо, цялото ти управление беше под чадъра на ДС, пълен комфорт, а и все още ченгетата са с тебе. Всичко така е замазано в съзнаноето на масите , точно по ленински и от приватизацията нищо не остана. Машала.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.