Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вярвате ли, че всички българи трябва да имат равни права и задължения? А че всеки има и право на личен живот и семейство? 

"Семейство" според закона в момента обаче могат да имат само двойки, които са встъпили в брак. А само някои хора могат или искат да направят това.

Младежката организация ЛГБТ "Действие" започна от днес кампания за една обсъждана и в миналото идея - тази на регистрираното семейно партньорство, или "съвместно съжителство", наричана по много различни начини през годините, но осигуряваща равни права като семейство на онези двойки, които не искат да сключат брак. Според тях регистрираното семейно партньорство отговаря на съвременните нагласи за интимни, любовни връзки, като предлага на двойките една по-гъвкава форма за узаконяване на съжителството им.

"За разлика от религиозния брак, то не е “тайнство”, не трае “докато смъртта ни раздели”, не изисква подчинение от съпругата. Регистрираното семейно партньорство дава възможност партньорите да са равни един спрямо друг, като не съдържа исторически нагласи към това да има каквото и да е било превъзходство на някой от партньорите", обясняват от организацията. "За разлика от гражданския брак, регистрираното семейно партньорство не се сключва в обредни домове от граждански служители, не изисква медицински свидетелства, нито сложни юридически процедури при разтрогването му. За разлика от гражданския брак, регистрираното семейно партньорство не дава право на сключване на църковен брак."

Регистрираното семейно партньорство е по-обхватно от брака и може да се ползва от партньори, независимо от пола им. И то дава ключови права на двойките - например когато единият партньор е в болница, другият вече няма да разчита единствено на добри отношения с родителите, а ще можем сам да взима медицински решения за половинката си. И това е само един пример от множеството права, които имат двойките в брак, но които останалите нямат.

Кампанията им започва днес, 14-и февруари, по случай Деня на влюбените, когато те организират масово подаване на заявления за регистриране на семейно партньорство до Столична община. Можете да направите това онлайн, или лично между 17,30 и 19 ч. днес на ул. "Московска" 33. 

Ако имате половинка, но не сте сигурни дали искате регистрирано партньорство, или вече сте в брак - няма проблем, заявлението няма да ви вкара в такова автоматично, то е просто изразяване на волята ви, че искате такава форма на съюз на съществува. Ако нямате половинка - може да внесете заявление за подкрепа

Целта на ЛГБТ "Действие" не е просто да замерят Столична община със заявления. Ясно е, че подобна форма на съжителство не съществува законово, но тази кампания ще е повод народните представители да обмислят възможността. Или ако Столична община просто отхвърли всички заявления - този отказ да се ползва като повод за колективен иск в Европейският съд за правата на човека.

Повече информация можете да прочетете на сайта на кампанията, или на страницата на събитието във Фейсбук.

Коментари

Stas Torv's picture
Stas Torv
EDS

Иска ми се всеки да може да

Иска ми се всеки да може да си позволи да има семяисво ама...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.