България има двама космонавти. Преди години сме играли наистина доста важна роля в областта на космическите изследвания (поне в рамките на соцблока), а храни за космонавти все още се произвеждат у нас. Гордостта обаче като цяло е в минало време и обикновено се сещаме за нея при нарастващите числа на годишнините от полета на Георги Иванов. На днешния хал в Родината е ясно - няма как често да гледаме нагоре и да мечтаем по посока на звездите. Затова малко изневиделица дойде новината, че всички детайли около изстрелването на първия български чисто търговски спътник вече са договорени и че през 2016 г. съоръжението ще ни "гледа" от 36 000 километра над земната повърхност. Проектът на "Булсатком" бе представен преди два дни в столичният хотел "Шератон". За него разговаряме с единия от двамата собственици на тв компанията Максим Заяков:

 

- Г-н Заяков, американската Ексимбанк отпусна огромен заем за вашия проект за изстрелването на първия български търговски спътник в Космоса. Не си спомням друга частна компания да е получавала такова финансиране, така ли е?

- Поинтересувах се по тази тема и се оказа, че наистина американската държава не е отпускала на никого в България експортно кредитиране в подобен размер. Оказа се, че има няколко други одобрени проекта, но са значително по-малки.

- На сайта на Ексимбанк бе обявена сумата от 150 млн. долара.

- Точно толкова е сумата на финансирането.

Собствениците на "Булсатком" Пламен Генчев и Максим Заяков в компанията на Бил Уелър (отляво надясно) при представянето на спътника България Сат-1 в столичния хотел "Шератон". Снимка Веселин Боришев

- А каква е цената на спътника?

- В интерес на истината според условията на договорите е невъзможно да говоря с конкретни числа, но истината е, че одобреното финансиране говори само по себе си за мащаба на проекта. Постигнахме го с много работа на огромен екип от хора. Проектът е подкрепен не само от Ексимбанк, но и от консорциум от европейски банки, воден от Дойчебанк - Лондон. Също така дори и самият производител на спътника Space Systems Loral го е подкрепил финансово. Когато човек не може да направи нещо сам е добре да събере силен отбор, който да постигне целта.

- Паралелно "Булсатком" реализира и друг мащабен и скъп проект - изграждането на мобилна мрежа от четвърто поколение. Свързани ли са двете инициативи?

- Нещата са отделни, но частично има връзка между тези проекти. Като технология и техническа работа са отделни. Свързани са дотолкова, доколкото всичко това го правим в името на доверието и лоялността на клиентите ни. Нищо от това, което сме започнали да правим нямаше да се случи, ако не ни водеше идеята да им предложим нови и все по-добри услуги. Финансирането също е за всичките ни проекти, а не само за един конкретен.

- Мисълта ми е не носите ли две прекалено големи дини под една мишница?

- Мога да кажа, че носим и трета. Изграждаме и оптична мрежа за интернет. Клиентите ни искат високоскоростна оптика - правим я. Към мобилните мрежи от четвърто поколение също има сериозен интерес, а спътниковата телевизия ще продължи да се търси и в бъдеще.

- Кажете за сроковете. Кога ще е готова 4G мрежата на "Булсатком"?

- Строим я на етапи. За съжаление по много причини строителството не може да стане много бързо. Една от тях е, че има сложни регулации. Ние няма как да навлезем на пазара преди да сме осигурили голямо покритие на населението, защото никой няма да е доволен от услуга, която има частично предлагане. Затова ние планираме старта на мобилната ни услуга да е в края на следващата година и през 2016 г. Тогава ще имаме покритие, от което клиентите ни да бъдат доволни.

- Изстрелването на спъткика за кога е предвидено?

- Очакваме то да стане факт през втората половина на 2016 г. С напредването на строителството този срок ще се фиксира във все по-тесни граници. Надяваме се да не се бавят нещата.

- Откъде ще полети България Сат-1 към Космоса?

- От Кейп Канаверал, Флорида.

- Имате ли вече запитвания от други тв компании за качването им на вашия спътник?

- Една част от капацитета на спътника ще е свободна за предлагане на други оператори. Не мога да скрия, че вече имаме запитвания от други компании, но все пак етапът все още е малко ранен. Сключването на договори все още не е факт, тъй като в мемента само е започнало строителството на спътника. Но интерес определено има, тъй като покритието е регионално за Югоизточна Европа.

- Освен Балканите кои други държави ще покрива България Сат-1?

- Европа в нейната цялост. Всичко от Великобритания до Израел и от Северна Африка до Прибалтика.

- Какви нови услуги ще пуснете след изстрелването на спътника?

- Ще предложим повече канали с висока резолюция, дори и канали с ултра висока резолюция (4К). Телевизорите за това вече са факт, а крайните устройства ще се появят далеч преди края на 2016 г.

- "Булсатком" спечели и конкурса за седмия мултиплекс. Смятате ли да го развивате изобщо?

- Определено сме длъжни да го развиваме. Такива са правилата. Ние винаги сме се старали да работим по правилата. Факт е обаче, че това за момента е затруднено, тъй като една част от честотите са блокирани. Мога да кажа, че постоянно получаваме подкрепа от Комисията за регулиране на съобщенията и очакваме освобождаването на честотите. 

По-лошата новина е, че самото пазарно развитие на мултиплексите не изглежда добре.

- Точно за това ви питам.

- Да, нормално е да ни разколебава това, което виждаме, че се случва с вече стартиралите мултиплекси. Ще следим как ще се развият нещата и накъде ще тръгне пазара.