България е на последно място в Европа по грижа за психично болните пациенти, гласи нов доклад на британското сп. "Икономист". Той анализира грижите за хората с психични заболявания. В изследването са включени 30 европейски държави.

Грижите се измерват чрез т. нар. индекс за интеграцията на психично болните. Той включва 18 показателя. Сред най-важните са достъпът до медицински грижи, защитата на човешките права, възможността на хората с психически проблеми да намират работа, да живеят пълноценен семеен живот, както и в обществото като цяло, съществува ли стигма и др.

Първа в класацията е Германия, където показателят е 85,6 от 100 възможни (виж таблицата вдясно). България е последна с индекс от едва 25. Предпоследна е Румъния с 34,7.

България е последна по няколко критерия. Това са: осигуряване на стабилна семейна среда, достъп до здравни услуги, възможност за образование и работа и намаляване на стигмата.

Страната ни е поставена на 28-о място по възможността за осигуряване на стабилна семейна среда с индекс, като тук изпреварва Хърватия и Кипър. Същото място делим с Румъния според това дали психично болните имат възможност да работят и да получават образование. В това отношение най-зле е Словакия.

По достъп до здравни грижи България е предпоследна, като оставя зад себе си само Румъния. 

Макар в дъното на класацията да са предимно източноевропейски страни, комунистическата епоха не е причина за изоставането им в областта на психиатричните грижи, изтъкват от "Икономист". И дават за пример класираната на 8-о място Естония. Същевременно Гърция, където комунизъм не е имало никога, е на 28-а позиция.