Бившият главен прокурор Никола Филчев коментира пред БНР идеите на настоящия обвинител №1 Иван Гешев за ревизия на приватизацията. Основното, което направи Филчев обаче бе да обвинява бившите премиери Иван Костов и Симеон Сакскобургготски, когото той нарече просто "Кобурга", за приватизацията, която е била извършена по тяхно време.

"Управлението на Иван Костов е катастрофа. Той превърна тази приватизация в хищническо разграбване… Костов промени Гражданско-процесуалния кодекс и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки. Когато прокуратурата отказва да обслужва приватизатора Костов, аз му казах, че няма да служа на него и на управляващите, а на закона и на държавата. Тогава той се опита да превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет. Сезирах Конституционния съд, който заяви, че конституционният модел на държавата, включително и съдебната власт, може да се променя само от Велико народно събрание", каза Филчев.

Става дума за прословутото решение номер 3 от 2003 г., с което на практика бе спряна съдебната реформа, която да постави главния прокурор под някакъв институционален контрол.

На няколко пъти водещата на интервюто Снежана Иванова каза на Филчев, че той е поканен в студиото, за да даде интервю, а не да изнася монолози. Бившият главен прокурор обаче явно бе на друго мнение:

"Слушай какво ти казвам, ако ти ще ме прекъсваш, аз ставам и си заминавам".

След което разказа как Костов е защитил от прокуратурата "Никола Николов, неговия съдружник и ортак", с което е нарушил разделението на властите. Добави, че прокуратурата по негово време е образувала над 1500 дела, свързани с приватизацията. Но поясни:

"Върховният касационен съд се ръководеше от лицето Иван Григоров, който публично заяви: "Аз съм костовист". Вие не можете да си представите на какво е способно костовисткото правосъдие".

След това Филчев каза, че делото на съсобственика на "Икономедия" АД Иво Прокопиев е било разгледано 2 месеца, след изтичането на неговия мандат. А прокурорката оттеглила обвинителния акт.

"После, както разбрах, добре мотивирана от червенобузкото Прокопов", обяви Филчев, като явно нарочно изопачи името на издателя на "Капитал" и "Дневник".

Той си позволи и други определения за Прокопиев - "разградския гризач", "олигарха Прокопов"

За приватизацията Филчев обобщи, че са продадени активи на стойност 30 млрд. лв., но държавата е получила само 3 млрд. лв. Попитан как е получил тази цифра той отговори:

"Вие ми говорите като представител тук на г-н Костов. Не ме прекъсвайте. Цифрата е получена чрез изчисления на наши икономисти, финансови експерти. Защо толкова е откраднал? Толкова е намерил".

И допълни, че "приватизацията на Костов" е била извършена без правила.

"Не ставйате адвокат на г-н Костов, ако така ще ми опонирате. Първо ще чуете какво аз ще ви кажа, за аргументите вие си мислете", 

Така бившият главен прокурор прекъсна опитите на водещата да му задава въпроси. Вместо това се впусна в спомени, че е спрял сделката за БТК, но "брилянтните царски юристи отмениха разпоредбата в НК, съгласно която прокуратурата има право да спира такива сделки". Попитан защо не е разследвал тези депутати за лобистко законодателство Филчев отговори:

"Това показва на какво равнище си ти. Когато краденето е държавана политика, никаква прокуратура не може да го спре".

И допълни:

"Костов нищо не подписва, подписва само поздравителни телеграми. Но под него е цялата държавна пирамида, която работи за него. Всички решения са взети от МС, наказателната отговорност е лична. Като премиер Костов ме подслушваше, следеше, клеветеше, пращаше компромати за мен в чужбина. Ако аз бях предприел някакви действия срещу него, щеше да бъде много лично. Държава не се управлява с лични пристрастия. Ако му повдигна обвинение за това, значи, че правителството пада. Оставих го на съда на историята. И Костов понесе политическата отговорност, днес той е на бунището на историята".

След това заяви, че в очите на олигарсите той е бил лош.

"Много журнаслити забогатяха, когато пишеха срещу мен. По мое време олигарсите не смееха да се месят в политката. А политиците не смееха да дават държавата на олигарсите", каза още Филчев.

След което напусна студиото на БНР.

Все пак покрай тирадата срещу Костов Филчев успя да коментира, че разследването на Гешев за приватизацията ще наложи да се увеличи давността. Това според него може да стане чрез промяна на Конституцията.

"Ситуацията е уникална. Гешев се ползва с подкрепата на изпълнителната власт. Тя има политическата воля да бъдат наказани виновниците за хайдушкото разгабване на българската държава по времето на управлението на Костов и на Кобурга. Главният прокурор ще има трудности от организационен характер по време на проверката на целия приватизационен процес и на последващия контрол. Освен това е нужна обща методика, която да се прилага от всички проверяващи органи. Основният юридически проблем е този за давността", каза Филчев.

Според него промяна в закона не е възможна, "тъй като има основен принцип в Наказателния кодекс, който забранява да се предава обратно действие на по-тежкия и по-неблагоприятния закон".

"Трябва да се търси решение на конституционно равнище. Тогава обаче идват принципите на правовата държава, общовалидни за всички страни в Европейския съюз. Това е принципът за правната сигурност. Съгласно него не може да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но веднага, казва Европейската комисия, може, по изключение, ако е нужно според тяхната формула, за постигане на целта, и ако бъдат съобразени правата на засегнатите. Възможно е да се промени Конституцията и да се увеличи давността, и да се предаде обратна сила, но това е на границата", коментира Филчев.