СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Владимир Путин и Ангела Меркел прекараха в нощта срещу петък два часа и половина заедно в късане на нерви в Милано. 

Общо 50 световни лидери провеждат днес в италианския град среща на върха Европа-Азия.

Путин кацна в Милано снощи и то много по-късно от предвиденото заради тържествата в Сърбия по повод 70 години от освобождаването на Белград от фашистка окупация. Там той бе величан като най-голям приятел и велик държавник. Затова и се провали предварително уговорената в точен час среща между Меркел и Путин. Както обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков поради "напрегнат график". Въпреки съобщенията на агенциите, че среща между двамата едва ли ще има, желязната лейди го дочака.

В ответен жест руският президент предложи да разговаря с канцлерката в нейния хотел.

Срещата им започна в 23,15 ч снощи и трая цели два часа и половина. Основната им обсъждана тема - положението в Източна Украйна.

Засега по хода на разговора няма офицално съобщение на федералния пресцентър в Берлин. Германските медии обаче в един глас твърдят, че това е била една нощ на късане на нерви.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков към 1,30 ч оповести пред руски и чужди медии, че между събеседниците имало значителен разнобой на мненията им кой пръв е провокирал кризата в Украйна, както и по актуалните причини за сегашното положение в страната. Путин и Меркел са разговаряли и по контрола на примирието в Източна Украйна, както и по доставките на газ през зимата.

Вън от съмнение е, че Меркел е приела късния час за среща заради желанието й да се намери мирно решение на конфликта, както и да зададе нормален тон на закуската на Путин с украинския му колега Петро Порошенко. Канцлерката познава добре и двамата и се смята, че е важен посредник в техния диалог.

Положението в Източна Украйна продължава да е крайно напрегнато. Въпреки оповестеното от Путин преди седмица изтегляне на 17-хилядна руска войска от района на Ростов на Дон, където уж се провеждали учения, от НАТО твърдят, че и до днес няма никакъв знак за изтегляне от пограничния район с Украйна.

Че срещата Меркел – Путин ще бъде късане на нерви, стана ясно още от вчера по обед. Преди да отлети за Милано пред германския парламент канцлерката заяви: “Ние и в бъдеще няма да допуснем някой да се усъмни, че нарушаването на териториалната цялост на Украйна и погазването на международното право ще останат без последствия.”

Наложените спрямо Русия санкции били важни, но те не представлявали самоцел.

“Ние продължаваме настойчиво да търсим диалог с Русия. Едното – санкциите, не изключва другото - диалога”, подчерта канцлерката.

Другото сигурно от тази нощ е, че Путин не е спал или ако го е направи е било съвсем за малко. Веднага след разговора си с Меркел той се е срещнал със Силвио Берлускони (78 г. ). 

Берлускони маха за довиждане на приятеля си Путин след срещата им по късна доба.

Бившият италиански премиер е отишъл да види руския си приятел в неговия хотел след 2 часа по нощите. Тъй като обаче е под домашен арест заради воден срещу него процес за данъчни измами, той предвидливо и навреме се е обърнал към съда да му разреши по изключение да напусне дома си. Магистратите се съобразили и така Берлускони се е запътил към Путин, с когото го свързва дългогодишно пирятелство. Президент и подсъдим са разговаряли над два часа, твърдят италианските медии.

Точно вчера излязоха и мотивите за оправдаването на Берлускони по делото за секс с малолетна проститутка. Магистратите са оневинила Силвио, въпреки доказания сексуален акт с мароканката Руби срещу заплащане, че бившият премиер не е знаел, че тя е на 17 години и затова не би могъл да предположи, че е непълнолетна.