Лидерът на германските социалдемократие Норберт Валтер-Борянс обяви, че без Ангела Меркел партията му няма да участва в голямата коалиция, която в момента управлява Германия.

„Германската социалдемократическа партия вече многократно е давала ясен знак, че е влязла в коалиция с консервативния ХДС с канцлер Ангела Меркел и евентуална смяна на канцлера ще е повод да преосмислим участието си и най-вероятно да не го продължим“, заяви той.

„Разбира се, ако се стигне до там, ще има дебати, но ние по принцип смятаме, че дългосрочните цели на Германия не могат да се постигнат с управление на голяма коалиция. В краткосрочен план обаче сме се ангажирали в тази коалиция, чийто канцлер е Ангела Меркел и без нея нещата за нас ще се променят“, посочи той.

Думите му бяха повторени и от генералният секретар Ларс Клингбайл в публикувано днес интервю за германската медийна група Ер Ен Де.

„Ангела Меркел е действащият канцлер. Ние направихме тази коалиция с нея. И ще напуснем тази коалиция с нея - по редовния ред на следващите избори. Искаме да продължим съвместната си работа в правителството с ХДС. Мандатът на това правителство е до есента на следващата година“, заяви генералният секретар на социалдемократическата партия.

Смяната на ръководството на ХДС след оттеглянето на Анегрет Крамп-Каренбауер от лидерския пост няма да е проблем за сътрудничеството в коалицията, изтъкна Клингбайл.