Град Радомир – съседен на Перник, е застрашен също от воден режим. В предаварийна ситуация е един от основните водоизточници на питейна вода за града, съобщи бТВ.

През последните две седмици често се е налагало изключване на помпите в помпена станция "Опалово" заради сериозно намаляване на водата във водоизточника. 

Според местните власти е нужен спешен ремонт на довеждащия водопровод. Загубите са 40%, коментира инж. Борислав Иванов, управител на ВиК-Перник. Той уточни, че водопреносните мрежи на Радомир и Перник не са свързани. 

Дебитът през зимния сезон винаги намалява, но тази година е драстично, каза още инж. Иванов. 

Още през декември със заповед на кмета беше въведено режимно водоснабдяване във високата зона на Радомир. Живеещите там получаваха вода от 05:00 часа до 23:00 часа всеки ден, като водоподаването се преустановява през нощта от 23:00 часа до 05:00 часа. Подобно ограничение има в село Копаница и махала "Арбанас".

Кметът Пламен Алексиев е забранил и ползването на питейна вода за напояване,поливане на зелени площи, миене на улици, тераси, моторни превозни средства и др. Дали водата за Радомир не е намаляла и заради отклоняването на води от Витоша към Перник - какъвто бе аварийният план на правителството, не е ясно. Но изследвания назад във времето показвали, че тази вода има качества на вода от Витоша.