Русия осъди седем антифашисти на дългогодишни присъди (от 6 до 18 години) за тероризъм, опит за преврат и други тежки обвинения. Всички отхвърлят обвиненията. 

Алексей Навални настоява, че разследващите са "изобретили терористична организация".

Опозиционният лидер изрази недоволството си в "Туитър".

 

 

"Всеки министър на руското правителство е 10 пъти по-голям престъпник и заплаха за обществения ред от тези деца".

Борци за правата на човека определиха наказанието за "чудовищно", съобщи "Гардиън".

Според поддръжниците на задържаните по време на разследването, което е било под контрола на "Федералната служба за сигурност" (ФСБ), мъжете са били измъчвани.

Дмитрий Пчелинцев и Иля Шакурски са осъдени, наред с всичко останало, за създаването на "терористична организация" и ще излежават съответно 18 и 16 години.

ФСБ осъди 27-годишния Пчелинцев, че е създал "Мрежата", чиято цел била да свали правителството и да атакува правителствени офиси и служители. Останалите петима са виновни за участие в организацията.

Няколко са осъдени за нелегалното притежаване на оръжие и експлозиви и за опити за разпространяване на наркотици.

Арестувани през 2017 и 2018 г., повечето от тях настояват, че са били подлагани на мъчения в затворите, за да признаят вината си. Един от тях дори се разболял от туберколаза, съобщават негови роднини.

Службите за сигурност открили два пистолета "Макаров" и части от гранати по време на претърсването.

Групата за защита на правата на човека "Мемориал" обяви, че мъжете са политически затворници и ги определи за леви активисти и антифашисти. 

Около 50 000 души за подписали петиция за освобождаването им и за прекратяване на делото.

Говорителят на Кремлин Дмитрий Песков изтъкна, че Путин внимателно е прегледал делото и изрично е наредил "да се спазва законът".

Вестникът "Комерсант" съобщи, че делото срещу "Мрежа" е било стартирано, след като студент, задържан от полицията за притежаване на наркотици, признал за участие в групата.

Според "Мемориал" има очевиден политически мотив за разследването. Организацията отбелязва, че се наблюдава увеличение на репресиите срещу анархисти и антифашисти. През 2018 г. държавната телевизия НТВ излъчи филм, в които обвинява мъжете, че са си нанасяли рани по време на задържането и критикува поддръжниците им, че са на издръжка на Запада. 

В отворено писмо близки на осъдените определят обвиненията за "фабрикувани" и настояват за справедлив процес. 

"Всичко в това дело е измислено", твърди се в обръщението, публикувано от неправителствената организация "Фор Хюман Райтс".

"Това е чудовищно тежка присъда, но не очакваме друго", сподели Олег Орлов от "Мемориал".

Независими медии твърдят, че прокуратурата така и не е представила конкретни доказателства в съда. "Новая Газета" обобщи обвинението по следния начин.

"Те планираха да планират нещо, мотивирано от анархистката идеология в неопределена локация и по неопределено време при обстоятелства, неопределени от разследващите", заедно с неопределени души".

ФСБ работи върху още няколко казуси подобни на процеса срещу "Мрежата". Критици припомнят за друг случай на предполагаема екстремистка организация, наречена "Новото величие", чиито членове също бяха осъдени за опит за преврат.

Според тях и в двата случая са използвани фабрикувани доказателства, лъжливи свидетелски показания и самопризнания, измъкнати чрез насилие.