Началникът на отбраната генерал Андрей Боцев е изпратил днес докладна записка до вицепремиера Красимир Каракачанов как върви проверката, назначена от министъра, след като прокуратурата оповести СРС с участието на президента Румен Радев и командира на ВВС ген. Цанко Стойков. Каракачанов поиска вътрешна проверка заради намеците, че последните двама са се опитали да осуетят миналогодишната проверка на антикорупционната комисия относно това бил ли е в конфликт на интереси Радев, в качеството си на командир на Военновъздушните сили, спрямо сегашната си съпруга Десислава Радева - по онова време Генчева. 

В резюме, докладната записка на ген. Боцев описва цялата кореспонденция, водена през пролетта на миналата, докато течеше проверката на КПКОНПИ, между структурите на Министерство на отбраната, ВВС и Комисията. Става въпрос за десетки страници (над 70) с документи и приложения от над 152 страници.

Боцев обаче не прави изводи от вътрешната проверка, а подчертава, че просто уведомява министъра за хода на случая.

"(...) предвид липсата на юридическа експертиза в Щаба на отбраната, ви докладвам относно развитието по случая, без възможност за тълкуване на документалното съдържание и неговата целесъобразност и законосъобразност", пише началникът на отбраната.

Както е известно, прокуратурата обяви разговори, направени със СРС на основание досъдебно производство, образувано от Специализираната прокуратура, а не от военната (засега неясно защо) срещу командира на ВВС Стойков. Разследването е за периода от май 2017 г. досега, а мобилният телефон Стойков е "закачен" (от ДАНС - б.р.). Така покрай разговорите службите се натъкват и на такива с президента Радев. Двамата обсъждат миналогодишната проверка на КПКОНПИ. 

Тогава антикорупционната комисия действаше по сигнал на сайта "Пик" за конфликт на интереси при Радев и настоящата му съпруга Десислава от времето, когато бе настоящият президент началник на ВВС. Стойков пита дали да дава всичкидокументи на Комисията. 

В крайна сметка КПКОНПИ излезе с решение, че конфликт на интереси няма и прекрати производството. Казусът с конфликта на интереси е приключен, а нова проверка по същия повод няма как да се направи заради изтеклата 3-годишна давност (Радев стана президент през 2017-а). 

Въпреки това Каракачанов разпореди преди седмица вътрешна проверка по казуса с КПКОНПИ и евентуално укривани документи. Тази проверка обаче щяла да е, за да бъде информиран какво се е случило.