Френският президент Еманюел Макрон днес се обяви за изграждане на европейски стълб на НАТО, който да бъде автономен. Той призова за преосмисляне на международния контрол на въоръженията без "табута" и превръщането на френския възпиращ ядрен арсенал в европейски.

В реч във Военното училище в Париж държавният глава се изказа за увеличаване на отбранителните разходи в Европа, включително на своята страна, за да бъдат те адекватни на актуалните заплахи.

"Въпросът за Европа не е дали да се защитава сама или със САЩ", каза Макрон. "Франция е вярна на ангажиментите си към атлантическия алианс... Франция е надежден съюзник... "Франция е убедена, че дългосрочната сигурност на Европа минава през съюз със САЩ. Нашата сигурност обаче неизбежно минава и през една по-голяма европейска способност за автономни действия".

"Защо да не запишем отбраната ни сред бюджетните ни приоритети?", попита френският президент. "Защо да има такива разлики между капацитетите и бюджетите за отбрана на европейските страни?" 

Той поиска в прав текст изграждането на "европейски стълб в НАТО".

"НАТО и Европа на отбраната са двата стълба на европейската сигурност  - каза Макрон. - Най-сетне да си поемем отговорностите".

Френският президент каза, че Европа трябва да установи суверенитет над стратегическите си производства и инфраструктури, включително в киберпространството и изграждането на комуникационните мрежи от пето поколение, в очевидно предупреждение против проникването в тях на китайски инвеститори. 

"За тези инфраструктури трябва да имаме суверенна европейска стратегия", каза Макрон.

Говорейки за ядрения потенциал на страната си, който включва под 300 бойни глави, той каза, че "жизнените интереси на Франция вече имат европейско измерение".

Той подчерта, че френските ядрени оръжия имат строго отбранителен и разубеждаващ характер, не са и няма да бъдат на разположение на НАТО, но в същото време призова за "стратегически диалог с нашите европейски партньори" с цел "те да участват в ученията на френските сили за възпиране".

Франция остава единствената ядрена сила сред 27-те страни в Европейския съюз след напускането на Обединеното кралство. Лондон беше твърдо против изграждането на европейска отбрана, защото я виждаше като ненужно дублираща и конкурираща НАТО.

Президентът се срещна с офицери, обучаващи се във военното училище.

Макрон разбуни духовете в алианса миналата година, коментирайки пред сп. "Икономист", че е изпаднал в "мозъчна смърт". Той визира дистанцирането на САЩ от европейските им партньори по ред въпроси на международната сигурност и едностранната турска военна намеса в Сирия, която не беше съгласувана с останалите съюзници в НАТО, които имат сили там.

Призовавайки за по-силен ангажимент на Европа в отбраната, Макрон на практика повтаря това, което искаше от европейските съюзници президентът на САЩ Доналд Тръмп - да увеличат чувствително военните си разходи и участието в международни операции. За разлика от Вашингтон обаче Париж иска тези ангажименти да вървят ръка за ръка и с повече европейска автономия в отбраната и сигурността, към които САЩ винаги са гледали ревниво.

За ядрените оръжия

 Макрон призова европейците да предложат "заедно международна програма за контрол на въоръжаването", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че това става в контекста на поставянето под въпрос на съществуващите договори в тази област между САЩ и Русия.

Франция ще работи с "най-засегнатите европейски партньори, за да постави основите на обща международна стратегия, която ще можем да предложим навсякъде, където Европа е активна", заяви Макрон.

Европейците "не могат да се ограничават с ролята на зрители" на надпреварата в ядреното въоръжаване, на която има риск Старият континент отново да стане сцена, изтъкна френският президент във военното училище "Екол дьо гер" в присъствието на министрите на външните работи и на въоръжените сили, Жан-Ив Льо Дриан и Флоранс Парли, високопоставени военни и много чуждестранни дипломати.

"Европейците трябва колективно да осъзнаят, че без правни споразумения може бързо да се окажат изложени на подновяване на надпреварата в конвенционалните оръжия, или дори в ядрените, на своя собствена територия. Те не могат да се ограничават с ролята на зрители", подчерта Макрон. 

Европа трябва да участва в евентуални бъдещи преговори за ядрените оръжия със среден обсег и да подпише бъдещия договор, "защото става дума за нашата територия", която е заплашена, призова Макрон. Френският президент предложи на европейските страни да се включат в стратегически диалог за "ролята на френските сили за ядрено възпиране" за гарантиране на сигурността на Европа.

"Европейските партньори, които искат да се включат, могат да участват в ученията на френските сили за ядрено възпиране. Този стратегически диалог и обмен ще допринесат по естествен път за развитието на истинска стратегическа култура" на всички европейци, подчерта Макрон. Според него френските сили за ядрено възпиране "подобряват сигурността на Европа със самото си съществуване и в този смисъл имат истинско европейско измерение".

"Нашата независимост при взимане на решения е напълно съвместима с непоклатимата солидарност към европейските партньори", заяви Макрон и подчерта: "Нека бъдем ясни: жизнените интереси на Франция вече имат европейско измерение."

Френският президент повтори, че Брекзит няма да промени ядреното сътрудничество между Франция и Великобритания, предаде Ройтерс.