Дипломатически представители, назначени от временното правителство на Венецуела, сътрудничат на разследването на парични преводи към български банкови сметки на държавната петролна компания ПДВСА. Това заяви в отговор на въпроси на Клуб Z Хуан Гуайдо, признат от Запада за временен президент на южноамериканската страна. Той е председател на Националното събрание в Каракас.

Наскоро той бе в Брюксел и тогава му зададохме писмени въпроси. Те му бяха предадени чрез дошлата там Естефания Мелендес – дипломатическа представителка в България на правителството на Гуайдо.

Ето нашите въпроси и отговорите на временния президент:


- През февруари 2019 г. българската прокуратура обяви, че поради подозрения за пране на пари блокира банкови сметки, по които държавната венецуелска петролна компания ПДВСА е прехвърлила милиони долари. За каква сума в действителност става дума? И докъде стигна разследването?

- Временното правителство, което оглавявам, назначи редица дипломатически представители в различни европейски страни, които в конкретния посочен от вас случай сътрудничат с каквото могат за улесняване на това разследване. Режимът на Мадуро създаде широка мрежа за корупция, пране на пари и подкупване в цял свят с невероятни количества пари. Много от тези незаконни операции се кръстосват с други и имат различен произход, включително наркотрафик.

Така че смятаме за правилно да не съобщаваме конкретна цифра, а да изчакаме стъпките на правосъдната система в България. От наша страна Националното събрание продължава работата си в разследването на тази мрежа със сътрудничеството на различни правителства с цел да раздаде правосъдие и Венецуела да може да си върне голямо количество средства и активи, които й принадлежат.

- Два месеца след обявяването на новината – през април 2019 г., венецуелските депутати Луис Пара и Конрадо Перес посетиха България с цел да помогнат на разследването. Но наскоро се разбра, че те всъщност са се опитали да оправдаят бизнеса на колумбийския клон на някои от юрисдикциите, използвани за трансфер на пари, спечелени от договори на Местните комитети за снабдяване и планиране. Как стана възможна такава измама?

- За нас това е нещо много болезнено, което категорично отхвърляме. Като видя, че не може да съкруши само с репресии демократичната съпротива, диктатурата, установила се в моята страна, премина към опити да купува съвести и да раздава синекурни постове. За съжаление, една малка група от депутати, които изобщо не представляват Националното събрание, позволиха да бъдат хванати по този начин според разкритията, направени от венецуелски журналисти, направили разследване по въпроса.

Двамата, които споменавате, се възползваха от това, че са членове на Комисията по бюджетен контрол в парламента, за да не изпълнят своите задължения, да предадат волята на избирателите и да се поставят в услуга на една манипулация, която се опита да оправдае този клон, пряко свързан с Мадуро.

Този факт е достоен за голямо съжаление. Държа да кажа, че той представлява измяна. Ролята на Националното събрание на Венецуела се състои във възстановяването на върховенството на закона в страната, пълно прилагане на демокрацията и прозрачност в управлението на обществените средства. Това е крачка назад, но тя не ни отклонява от нашия стремеж заедно с огромното мнозинство депутати, ангажирани с демократичната борба, въпреки всякакъв вид репресии и натиск.

- Поддържат ли днес контакт вашето правителство и правителството на България по този въпрос?

- Да. Както ви обясних в началото, имаме сътрудничество. Нашата посланичка, назначена в Република България – Естефания Мелендес, поддържа постоянен контакт с българското правителство в защита на интересите на Венецуела. В този смисъл сме много благодарни за сътрудничеството, както и за политическата и дипломатическата подкрепа, които ни оказвате.