"Поведението ви е напълно укоримо, но като гледам ситуацията в Перник е плод на една масова безстопанственост. Дано прокуратурата да продължи работата и тук да застанат и други подсъдими лица.

В тази държава всеки работи каквото не е учил - полицията е пълна с детски учителки, а минен инженер управлява ВиК Перник".

С тези забележитени лекции съдия Галя Георгиева от Апелативния спецсъд финишира многочасовото заседание за мярка за неотклнение на екс-шефа на ВиК Перник Иван Витнаов и и.д кметицата Севделина Ковачева. Тя сгълча Витанов, че сам е признавал в интервюта, че в града има кранове на по 50-60 години и от това извади извод, че е вероятно да е извършил престъплението, в което го обвиняват - безстопанственост. В резултат на това, освен че го нахока, че работи нещо, което не разбира, му завиши гаранцията 20 пъти - вместо досегашните 1000 лв. той ще трябва да внесе 20 хил., за да остане на свобода. 

На и.д кметицата, която е управлявала града само по време на местните избори се накара, че не й е било работа "да мотае цяла седмица писмо на ВиК". В него дружеството предупреждавало за настъпващата водна криза. След "лекцията за образованието" кметицата обясни почти през сълзи че през останалото време е зам.-кмет с ресор "Култура". А пък Витанов вдигна рамене, че предшественикът му на поста бил с ценз по икономика.

"Това са полиитчески назначения", ядоса се съдийката.

Въпреки това и.д кметицата остава с най-леката възможна мярка за неотклонение - подписка.

Най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" е единствената относима към деянията на Иван Витанов - доскорошен шеф на ВиК-Пернк, и и.д. кметицата (в периода от октомври до ноември) Севделина Ковачева. Тази теза застъпи по-рано днес апелативната спецпрокуратура, след като двамата бяха освободени на първа инстанция с относително леки мерки за неотклонение - 1000 лв. гаранция за Витанов и подписка за Ковачева. Двамата са подсъдни на специнституциите, защото бяха прикачени към делото на бившият вече екоминистър Нено Димов за водната криза в Перник.

Прокуратурата протестира днес леките мерки за неотклонение, като съдът на първа инстанция игнорирал "изключително високата степен на обществена опасност от деянията на двамата". Пак бе изтъкнато, че 97 000 граждани са останали на воден режим, макар че адвокат Ивета Анадолска опонира, че не може хора да бъдат държани в ареста, само да се успокои общественото мнение.

Държавното обвинение претендира престъпление по служба на Ковачева - че въпреки уведомление от ВиК за кризата с яз Студена, докато е била и.д. кмет в периода 6 октомври 7 ноември, не е въвела водния режим (припомняме, че Витанов твърдеше, че е викан на "спявка" при областната управителка от ГЕРБ Ирена Соколова, като са го питали дава ли си сметка какво ще стане, ако въведе режим по изборно време, б.р.).

Така тя имала за цел да обладгодетлства и търговски дружества - явно се имат предвид "Стомана" и ТЕЦ-Перник, за които вече стана ясно, че водоподаването на милиони кубици е продължило при опасно намаляващ обем на язовира.

Витанов пък се сдоби с обвинение по два члена за умишлена безстопанственост, като - подминавайки сигналите за аварии и течове, довел и до разпиляване на имущество. Освен това веднъж купил разходомер на дружеството, но после наел под наем друг.

Защитата днес изтъкна, че изобщо е внушение, че директорът на ВиК е искал от кмета налагане на режим с въпросното писмо от 7 октомври, 2019 г. (когато градът вече е изправен пред водна катастрофа, б.р.). Там нямало такова искане - само прогноза за състоянието на "Студена".

А пък ВиК дружеството било в окаяно състояние още от 2014 г., когато Витанов застъпва и когато е бил изтеглен кредит (за него - виж по-долу, б.р.).

Адвкат Анадалоска изнесе стряскащи числа - че водопроводната мрежа на града е от 1953 г и е изтекла експлоатационната й годност. За водния цикъл на града има проект, за който предложения е трбявало до постъпят до април 2019 г., но това не се е случило. Има и европроект по оперативна програма от 2014-2020 г., но тя не достатъчна. Крайният резултат е, че загубите по водопреносната мрежа са били 74% за 2018 г. и 75 % за миналата година.

Неосъществяването на пълната подмяна на водопровода довело до масовите течове, каза защитничката на Витанов, при това положението е такова от години. А възможностите на ВиК-шефа се свеждали до...

"...Той, освен да подмени при авария някаква тръба, нищо повече не може да направи!"

Самият Витанов, който видимо беше много притеснен, се сконфузи на въпрос на съда какъв е по образование, като призна, че е минен инженер. Но каза в последната си дума, че винаги се е старал да управлява ВиК-то по най-добрия начин, предвид финансовото състояние, в което му е било оставено.

"Заварих една разруха предвид кредита", обяви той.

Имаше пердвид кредита от 3 млн. лв., който изтеглил предшестеникът му на поста, и за който заложил всички активи на дружеството, както и бъдещите вземания от абонатите. Парите отишли за доставчици, имало покупки на употребявата техника на стойност 300 000 лв., за която после ВиК-то дало още толкова да я накарат да работи, описа ситуацията Витанов.

Съдията се поинтересва - уведомил ли е за това някого, например прокуратурата. Но той каза само, че на всеки 3 месеца му е идвал контроьор, т.е. - тези факти са бил известни, но от принципала - МРРБ, реакция липсвала.

Защитата на Ковачева пък изтъкна, че кметът изобщо не въвежда воден режим - той само съгласува по предложение на ВиК оператора. Другата му функция е да уведоми обществото за това. И.д. кметът пък, според защитата, изобщо няма и тази функция.

По делото вече показания са дали Ирена Соколова, бившата кметица Вяра Церовска, настоящият - Станислав Владимиров, прокуристи и дори шофьори и мн. др.