Модерното лечение на инсултите у нас се е удвоило за изминалите три години, расте и броят на лечебните заведения, в които то се прилага, въпреки промените във финансирането от страна на здравната каса. Това показват данните за 2019 г. от „Индекс на болниците“ в областта на неврологията. Данните за изготвянето му са предоставени от НЗОК.

„Индекс на болниците“ е съвместна инициатива на „Галъп интернешънъл“ и специализирания сайт clinica.bg

Общо 51 614 са били случаите на исхемични инсулти в страната през изминалата година, за които здравната каса е заплатила, срещу 51 982 през 2018 г. Лечението им е било осъществено в 132 болници срещу 130 през предходната година. Броят на исхемичните инсулти, които са били лекувани чрез тромболиза, е нараснал значително – от 787 през 2018 г. на 1152 през 2019 г. На практика той е два пъти по-голям в сравнение с 2017 г., като в страната са извършени едва 428 тромболизи, показват данните.

Увеличава се и броят на лечебните заведения, в които се прилага модерният метод – от 42 през 2018 г. на 48 през миналата година. Такова лечение вече е въведено и в УМБАЛ-Бургас, МБАЛ-Пазарджик, МИ-МВР, ЮЗБ, МБАЛ „Рахила Ангелова“ в Перник и МБАЛ „Св. Ив. Рилски“ в Горна Оряховица.

Лидер за поредна година е УМБАЛ „Св. Анна“ в София, където са осъществени 342 или повече от 1/4 от всички тромболизи в България през 2019, както и 26,28% от всички лекувани исхемични инсулти в болницата при средно 2,23% за България. Сред останалите клиники в ТОП 10 по брой тромболизи остават „Аджибадем Токуда“ и „Св. Марина“ – Варна, областните болници в Силистра, Търговище, НКБ, „Св. Пантелеймон“. Към тях обаче за първи път се присъединяват "Пирогов", "Софиямед" и „Д-р Ст. Черкезов“ във В. Търново. Пълната информация къде колко исхемични инсулта и как са лекувани може да видите ТУК.

Промените във финансирането на лечението на исхемичните инсулти от НЗОК през 2019 г. не се отрази негативно на модерното лечение в страната, въпреки опасенията на специалистите по неврология, коментират съставителите на индекса. През миналата година общественият здравен фонд понижи заплащането по КП 51.01″Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с тромболиза“ от 3300 на 2300 лв., а КП 51.2 „Диагностика и лечение на исхемичен мозъчен инсулт с интервенционално лечение“ от 1800 лв. на 1550 лв. Промяната породи опасения, че броят на тромболизите у нас ще се понижи, но това не се случи.

През тази година цената, по която здравната каса ще финансира диагностиката и лечението на исхемичен мозъчен инсулт с тромболиза е леко увеличено – на 2526 лв., а при интервенционалното лечение  – на 2750 лв., което би трябвало да се отрази положително на прилагането на тези два модерни метода у нас. Защото въпреки нарастването на броя на тромболизите, страната ни все още не е достигнала средния процент на инсултите, лекувани с тромболиза в ЕС – 7.3. Проблем остава и рехабилитацията след инсулт у нас, тема, на която ще се спрем занапред.