Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Вицепрезидентът на "Хуавей" (Huawei) за Европа Ейбрахам Лю обяви, че китайският телекомуникационен гигант ще разположи "производствени единици" на континента, предадоха Франс прес и ТАСС, цитирани от БТА. Това става на фона на усилията на групата да се справи с американския натиск върху страните от ЕС да забранят компанията.
На прием в Брюксел, организиран по повод Китайската нова година, Ейбрахам Лю каза снощи, че "Хуавей" ангажиран повече от всякога с Европа.
Той добави, че китайският телекомуникационен гигант е решил да въведе производствени единици в Европа, за да има истинска 5Джи (5G) мрежа за Европа, създадена в Европа. Лю приветства идеята да прекара следващите 20 години на Стария континент.
Това изявление идва, само няколко дни след като ЕС отвори частично вратите си за "Хуавей", отбелязва АФП.
ЕС публикува миналата сряда серия от строги препоръки за развитието на 5Джи мрежата в Европа, за да предотврати всеки риск за сигурността, без обаче да отстранява изрично "Хуавей", подозиран в шпионаж от американците.
Публикуването на тези мерки, които нямат задължителен характер за 27-те страни членки на ЕС, бе предшествано от частичната зелена светлина на британското правителство за участието на Хуавей в 5Джи мрежата на Великобритания.
Разполагането на заводи в Европа ще допринесе за убеждаването на страните в ЕС да се откажат от сурови мерки срещу "Хуавей". Отсега нататък всички погледи са отправени към Германия, която забави решението си за забрана.
За "Хуавей" работят 13 000 души в Европа, като компанията управлява два регионални центъра и 23 изследователски центъра в 12 страни от ЕС.
Китайският телекомуникационен гигант е един от водещите световни доставчици на мрежови технологии и един от малкото, наред с европейските телекомуникационни групи Нокиа (Nokia) и Ериксон (Ericsson), които могат да изградят 5Джи мрежи, припомня АФП.

Vodafone се освобождава от оборудване на Huawei

В същото време Vodafone, вторият по големина мобилен оператор в света, съобщи, че започва да освобождава сърцевинната част на мрежите си от оборудване, произведено от Huawei, предаде Ройтерс.

Процесът ще трае пет години и ще струва €200 млн.

Главният изпълнителен директор на Vodafone  Ник Рийд каза пред репортери, че причина за решението са препоръките на Европейската комисия операторите да вземат предохранителни мерки спрямо доставчиците на 5Джи оборудване от трети страни и решението на британското правителство да допусне участие на Huawei до изтраждането само на периферните части на мрежите.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.