"Защо откакто сме в ЕС и НАТО нашите партньори ни казват да се справим с корупцията, ние продължаваме да не го правим, а след това се обиждаме".

Така дипломатът Стефан Тафров, който е член на "Демократична България", коментира изявлението на посланика на САЩ Херо Мустафа, че българин ще получи забрана да влиза в САЩ заради корупция.

Тафров призна, че по тази тема изпитва "раздразнение и тъга". И допълни, че това е "крайно нежелателна ситуация за България".

"Основен наш съюзник в НАТО отчита, че България не показва реузлтати, налага се да побутват този процес. Оповестяват имената на лица, за които знаят, че са корумпирани. Това не е само защитна мярка за САЩ, а начин да се насърчат страни като България, които са съюзници, за които САЩ носят отговорност. Корупцията отслабва техния съюзник. От американска гледна точка България е много уязвима за руското влияние. Основен канал за проникване на това влияние е корупцията", каза Тафров.

Той допълни, че във Вашингтон вероятно имат данни за корупция на това лице и правят всичко въз основа на свои доказателства.

"Нашите институции трябва да се борят с корупцията, но не го правят. Няма осъдени високопставени лица. Това го казват и САЩ, и ЕС", каза още Тафров.

И изтъкна, че това показва "липса на доверие в компетентните български институции".

"Затова се пристъпва към оповестяване на имена. Компетентните органи не са събрали доказателства, САЩ смятат, че такива доказателства съществуват. Крайно отрицателно за нашето самочувствие - съгласен съм. Но да пренесем разговора към самите нас", призова Тафров.

Той обясни, че корупцията е проблем на сигурността, защото след анексията на Крим и руската намеса в Украйна политиката на Русия на Балканите е много агресивна.

"САЩ отчитат това като наш съюзник. Влиянието на Русия минава през корупционни проекти като "Белене", бившия голям шлем на Първанов, който се осъществява от Бойко Борисов. Така прониква руското влияние и корумпира. Не се отказваме от суверинитета си, но не сме доказали, че можем да се преборим с корупцията", каза Тафров.

Той призна, че и в Западна Европа има корупция, но разликата е, че в тези държави съдебните системи работят и има случаи на разследвани висши политици за корупция. А ние "нямаме такива случаи".

"Надявам се нашите компетентни органи да погледнат сериозно на този случай, да видят какво могат да направят, за да се справят с този случай. Това е целта на американската страна - да стимулира българските институции да си вършат работата. Дотам сме се докарали. Може би са ни давали информация, но не сме обръщали влияние", каза още Тафров.

Той припомни, че от "Демократична България" отдавна призовават да се приемат конституционни промени, които да сложат ред в институциите, "така че ние, българските граждани, да имаме доверие в тях" и "да не се стига до намеса на чужди държави".

"Не чуждите държави ще оправят положението в България. В момента то е плачевно", каза още Тафров.