САЩ обявиха днес, че са разположили за първи път ядрено оръжие със слаба мощност на борда на подводница в отговор на разработването от Русия на подобни оръжия, предаде Франс прес.

"Американските военноморски сили разположиха ядрената бойна глава със слаба мощност W76-2 в балистична ракета, изстрелвана от подводница", се казва в изявление заместник-министърът на отбраната по политическите въпроси Джон Руд.

При публикуването на новата ядрена доктрина на САЩ преди две години Пентагонът предупреди, че ще модифицира петдесетина ядрени глави, за да намали мощността им и да ги постави на борда на подводници. По този начин ще се отговори на заплаха, за която се предполага, че идва от Русия.

Според Вашингтон Москва е в процес на модернизиране на арсенал от 2000 тактически ядрени оръжия, представляващи заплаха за европейските страни, намиращи се на нейните граници. По този начин, смята Вашингтон, Москва не изпълнява задълженията си, които произтичат от договора за разоръжаване Нов СТАРТ, касаещ ограничаването на стратегическите оръжия.

Тези тактически ядрени оръжия с мощност, която е по-малка от бомбата, пусната в Хирошима, ще позволят на Москва да има преимущество пред Запада в случай на конфликт.

Разполагането от Вашингтон на първото ядрено оръжие със слаба мощност цели да увеличи способността за възпиране и да предостави на САЩ способност да отвърне бързо и с по-малко жертви, каза днес Руд.

Ядрената бойна глава W76-2 има експлозивен заряд, който се оценява на пет килотона. Тя е била разположена в края на миналата година на американската подводница "Тенеси", която патрулира в Атлантическия океан. 

Това е три пъти по-малко от 15-те килотона на бомбата в Хирошима и е доста по-малко от 455-те килотона и 90-те килотона на ядрените оръжия, разполагани вече на борда на американски подводници, казват експертите Уилям Аркин и Ханс Кристенсен от Американската федерация на учените.