“Президентът е много важно да се върне към темата за инициатива, конституционна, за изменения - сериозни, амбициозни - за промяна в положението на главния прокурор и прокуратурата. Прокуратурата в България и главният прокурор трябва да бъдат поставени под обществена, политическа, законова отговорност. И това е един от главните инструменти да осигурим съдържателна промяна в модела на управлението в България.”

Това е заявил пред сайта "Факти" лидерът на “Да, България!” и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов, цитиран от пресцентъра на формацията, по повод днешното обръщение на президента Румен Радев, в което той свали доверието си от правителството.

По думите на Иванов не само държавният глава, а и "всяка българска политическа сила" трябва да вземе ясно отношение към Иван Гешев и "към тази безконтролна прокуратура, която трови българския конституционен ред и българската държавност десетилетия".

Според бившия министър на правосъдието в кабинета "Борисов" 2, който подаде оставка именно заради т.нар. съдебна реформа, която не се случи докрай, "това е централен проблем, централно заболяване." Цитира и премиера Бойко Борисов, който днес в коментара си на действията на държавния глава заяви, че било "страшно" да се критикува прокуратурата и затова Румен Радев си търсел друг враг. 

"И без ние да продължим по този оголен нерв да се движим, ние няма да можем тази страшна прокуратура да я елиминираме и наистина да осигурим съдържателна промяна в управлението на България. Моят призив към всички и към президента е: “Не си отклонявайте вниманието от тази тема!”. Тази тема е страшна, както казва г-н Борисов. Там, където е страшно, трябва да бръкнем, ако искаме да имаме истинска промяна", добави Христо Иванов. 

Изявлението на президента е изключително закъсняло или може би е много преждевременно с оглед на президентските избори - това каза пък пред БНТ в коментар другият съпредседател на "Демократична България" и лидер на ДСБ Атанас Атанасов.

Още през октомври месец 2017 г., когато създавахме "Демократична България" като политическа алтернатива на това политическо статукво,  направихме анализ на управлението на Борисов - ние тогава казахме, че има тотално обезличаване на Републиката и на нейните институции от властта и на първо място - на българският парламент като висш орган на държавна власт. Той е най-малкото, което не се уважава от Борисов, заяви Атанасов.

Според него "държавата се управлява чрез контролирана корупция". "Сега новият главен прокурор прави заявки, че ще се бори - да видим, каза той.