Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

По време на преговори, започнали вчера в Женева, двата враждуващи лагера в Либия са изразили одобрението си за необходимостта да превърнат примирието в трайно прекратяване на огъня. Те тепърва ще решават как да постигнат тази цел, съобщи днес пратеникът на ООН за страната Гасан Саламе, цитиран от Франс прес и ДПА, цитирани от БТА.

От април силите на маршал Халифа Хафтар - силният човек в Източна Либия, който се опитва да превземе Триполи, воюват със силите на Файез Сарадж, който стои начело на Правителството на националното съгласие (ПНС), признато от ООН.

За първи път висши военни представители на двата враждуващи лагера се събират в Женева, където ще започнат непреки разговори, съобщи на пресконференция пратеникът на ООН за Либия.
Утвърдена по време на срещата на върха за Либия на 19 януари в Берлин, съвместната военна комисия е съставена във формата "5+5", с петима членове, представляващи ПНС, и петима - маршал Хафтар.

"Двете страни пристигнаха в Женева и вчера започнахме разговори с тях по дълъг списък от точки от дневния ред, като се започне от опита ни да превърнем примирието в реално споразумение за трайно прекратяване на огъня. Този принцип бе възприет по време на първото заседание и въпросът е да установим какви ще бъдат условията за изпълнението му", подчерта Саламе.
"Налице е истинска готовност от двете страни да седнат една срещу друга и да започнат преговори помежду си", допълни пратеникът, като изтъкна, че досега не е имало преки преговори между страните.

Саламе обаче каза пред журналисти, че оръжейното ембарго е било нарушавано и от двете страни и в Либия все още пристигат нови наемници и оръжие "по въздух и вода", отбелязва Ройтерс.
Примирието, което бе нарушавано няколко пъти, бе договорено с посредничеството на Русия и Турция миналия месец, но не доведе до напредък, посочва ДПА.

Разговорите, които ще се състоят през седмицата в Женева имат за цел на изгладят противоречията между страните за това как едно трайно и стабилно спиране на огъня може да бъде приложено на терен, каза Саламе.

Тази първа среща трябваше да се състои на 28 януари, но се провали заради неучастието на представители на маршал Хафтар. Пратеникът на ООН за Либия в събота се срещна с маршала в Бенгази с цел да получи съгласието му за участие в преговорите в Женева, отбелязва АФП.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.